Постоянни полицейски патрули и жандармерия вече ще има на площад „Бански“ и в района на бул. „Кн. Мария Луиза” и Лъвов мост. Видеонаблюдението в столицата също ще бъде разширено. За това са се договорили кметицата Йорданка Фандъкова и МВР шефката Румяна Бъчварова, съобщават от пресцентъра на МВР.

Двете са участвали в работна среща в Оперативния център за видеонаблюдение към Столична община. Те са обсъдили дейността на Оперативния център за видеонаблюдение и възможностите за увеличаване на капацитета му чрез засилване на партньорството с МВР.

През последните години Столична община е инвестирала в изграждането на система за видеонаблюдение. Общината има един основен център за видеонаблюдение, разположен на ул. „Бенковски” и 3 изнесени центъра, в които се наблюдават 355 обекта с над 2000 камери. От тях над 200 са общински детски градини и училища, 39 градски паркове, детски площадки, 49 подлези, пешеходни зони, площади, 17 социални домове и други.

14 зони с разположени камери на СДВР също се наблюдават в общинския център за видеонаблюдение. В рамките на Оперативния център има и постоянен полицейски пост.

Бъчварова и Фандъкова наблюдаваха в реално време реакцията на полицията чрез камерите за видеонаблюдение.

60-70 % намаляване на престъпността и хулиганските прояви се регистрира в зоните с изградено видеонаблюдение по данни на СДВР. През миналата година Столичната община е предоставила над 950 диска с видеоматериали за подпомагане на работата на СДВР по изясняване на инциденти и разкриване на престъпления.

Столична община изгражда и видеонаблюдение на пътни кръстовища. Те са включени в системата за управление на трафика. Към момента е изградено видеонаблюдение на 87 кръстовища, а до края на годината ще бъдат 160, допълват от МВР.