Нидерландия даде "зелена светлина" на България за Шенген благодарение на тези конституционни промени. Това заяви в петък в "Панорама" по БНТ правосъдният министър Атанас Славов.

"Ако ние не бяхме показали решителност от първия ден на това управление за промени в Конституцията, за промени в законодателството, за укрепване на върховенството на правото, нямаше да има такова решение", заяви той.

През почивните дни ще се проведе заседание на комисията по конституционни въпроси в парламента и следващата седмица ще има второ и трето гласуване и да приемем основния закон на страната, очаква той. 

"Това е началото, а не краят на процеса. Следващите няколко месеца ще бъдат посветени на всички останали промени - изграждането на новата антикорупционна комисия, която ще има разследващи функции, така че корумпираните хора да не са по министерствата, а където им е мястото", каза той.

ИТН се закани да спре в зала гласуването на промените в Конституцията

ИТН се закани да спре в зала гласуването на промените в Конституцията

Парламентраната група ще бъде пред трибуната на НС в знак на демократичен граждански протест

Славов коментира и друга актуална тема - демонтажа на Паметника на Съветската армия в София. 

Той е категоричен, че демонтажът няма общо с конституционните промени и не цели да отвлича вниманието от тях.

"Според мен премахването на този паметник е закъсняло с около 33 години. Това трябваше да се случи още 90-та година, когато махнаха петолъчката. Дългото сбогуване със символите на тоталитаризма е един от проблемите на нашето общество", смята министърът.

По отношение на Конституцията извънредното заседание ще бъде във вторник. Ние от ИТН ще протестираме, за да спрем гласуването в зала. Няма да допуснем да се проведе гласуването в зала и ще бъдем пред трибуната на НС в знак на демократичен граждански протест. Няма сила, която да ни изгони. Това заяви в петък депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

По думите му дори промените в Основният закон да бъдат приети, те ще бъдат спрени от Конституционния съд. Той подчерта, че нито един конституционен експерт не е дал положително становище за промените.

Не може "некомпетентни политици да вкарват предложения и да ползват Народното събрание като фабрика за техните извратени икономически мечти, изповядвайки идеята за промяна в Конституцията, която да е по тяхно подобие, категоричен бе Балабанов. Той посочи, че до момента сглобката е изпрала имиджа и на Бойко Борисов, и на Делян Пеевски.

Опозицията с условие: Конституцията, МОЧА или нови избори

Опозицията с условие: Конституцията, МОЧА или нови избори

"Възраждане" и ИТН продължават с протеста си в пленарна зала