След 7 месеца прокуратурата успя да внесе всички обвинения в съда срещу тримата сирийци, превозвали 47 мигранти с автобус, с който бяха убити двама полицейски служители в Бургас на 25 август 2022 г.

Районната прокуратура предаде на съд сирийските граждани О.А., А.А. и непълнолетния А.Д., но разбиращ значението на постъпките и ръководейки ги. Те са обвинени в различни престъпления, свързани с подпомагането на 47 бежанци от Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия.

О.А. е предаден на съд за четири отделни престъпления, като първото от тях е за подпомагане на мигрантите, превозвайки ги по опасен за техния живот начин. О.А. е управлявал автобуса без да е правоспособен и с висока скорост, като 47-те лица са били поставени между седалките на пода в автобуса. Престъплението е осъществено за времето от 24-25 август 2022 г. в област Бургас - на главен път Малко Търново - Бургас, както и в град Бургас. Престъплението е извършено в съучастие с А.А. и А.Д, които също са привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление.

Второто обвинение към О.А. е за това, че управлявал пътническия автобус, който не е бил регистриран по българския законов ред. Престъплението е извършено в съучастие с А.А., който също е привлечен като обвиняем за престъпното деяние.

О.А. е предаден на съд и за това, че е управлявал автобуса с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Съучастник отново е А.А., който също е привлечен към наказателна отговорност за престъплението.

Последното повдигнато обвинение към О.А. е за това, че при превозването на мигрантите е попречил на полицейски служители да изпълнят задълженията си. Престъплението е осъществено на 25 август 2022 г. и е квалифицирано по чл.270, ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл.23 ал.1 от НК.

Четирите престъпления са извършени при условията на реална съвкупност между тях, отчита прокуратурата.

Заседанието по делото е насрочено от Районен съд - Бургас за 19 април 2023 г.

Припомняме, че О.А. е привлечен към наказателна отговорност и за умишлено причиняване на смъртта на двамата полицейски служители, помитайки служебния им автомобил с автобуса. Досъдебното производство се провежда под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас, като предстои да бъде внесено в Окръжен съд - Бургас. По времето, когато О.А. бе обвинен за това престъпление, се смяташе, че той е 15-годишен. Това предполагаше по-лека присъда за него, но по-късно стана ясно, че той е пълнолетен.

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Каналджиите обявили война на държавата