Вече не е кмет на Омуртаг Ешреф Ешрефов, който беше обвинен, че заедно с баща си е участвал в схема с обществени поръчки. Решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) за обявяването му за кмет на общината е отменено с постановление на Административния съд в Търговище от 24 ноември 2024 г., което е потвърдено и от Върховния административен съд (ВАС).

Казусът е разгледан от върховните магистрати след жалба от представител на ДПС срещу касирането на вота за кмет на Омуртаг. Според върховните съдии обаче решението на търговищкия съд е правилно и не са допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила. ВАС приема за обоснован извода на първата съдебна инстанция, че са допуснати нарушения на изборното законодателство, като са констатирани съвкупни нарушения на секционна избирателна комисия (СИК).

Домашен арест за кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов

Домашен арест за кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов

Мярката бе гледана при закрити врати

Съдът в Търговище много подробно е описал нарушенията при самите протоколи - извършени са поправки и задрасквания, което е в нарушение на чл. 441, ал. 2 от Изборния кодекс, съобщиха от Върховния административен съд. От доказателствата по делото става ясно, че действителните гласове за Ешреф Ешрефов по протоколи СИК № 252200037 и СИК № 252200012 са общо 358. Извадени от общия брой на гласовете за Ешрефов - 5117, се получава резултат от 4759 гласа. При установената от съда грешка в протокола на Общинската избирателна комисия в общия брой на действителните гласове за всички кандидати от всички партии, който следва да е 9803, прагът за определяне на изборния резултат по чл.452, ал. 3 от ИК трябва да е повече от 4901.5 гласа. Така Ешреф Ефревов с реалните 4759 гласа остава под този праг.

Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг

Оставиха в ареста бащата на кмета на Омуртаг

Хасан Хасанов и синът му бяха арестувани за участие в организирана престъпна група

Според ВАС не може да се установи, че отразените гласове в протоколите за Ешреф Ешрефов са надлежно отразени и действителни. Върховните съдии приемат, че това нарушение оказва съществено влияние върху данните от всички протоколи и резултата от тях за всички кандидати. Съгласно чл.445, ал.3 от ИК, когато ОИК установи несъответствие във вписаните в протокола данни, което не може да се отстрани от секционната избирателна комисия, СИК заедно с общинската избирателна комисия извършват ново преброяване на гласовете след приемането на протоколите на всички секционни избирателни комисии. Върховните магистрати считат, че тези грешки в протоколите правилно са приети от Административния съв в търговище като водещи до резултат, различен от отразения в протокола на Общинската избирателна комисия общ брой действителни гласове за всички кандидати.

ДАНС, КПКОНПИ и МВР влязоха в община Омуртаг
Обновена

ДАНС, КПКОНПИ и МВР влязоха в община Омуртаг

Тече проверка на кмета Ешреф Ешрефов

"При установените от съда нарушения на Изборния кодекс, правилно е приетото, че е налице опорочаване на изборния процес, което налага отмяна на решението и връщане на книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати, съобразно чл.459, ал.10 от ИК", посочват от Върховния административен съд.

Решението на ВАС е окончателно.