Причините за катастрофата край Своге ще станат ясни след 4-5 месеца. Това прогнозира пред БНТ бившият следовател по разследване на пътнотранспортни инциденти Георги Илиев.

По думите на следователя за първи път се набляга на пътната обстановка като една от възможните причини, довели до инцидента - в 99% от случаите водачът на превозното средство бил виновен за инцидента.

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге
Обновена

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39

"Той (водачът - б.р.) е поставен в тежка ситуация, когато е на волана да наблюдава точно пътната обстановка, да прецени какво е сцеплението на пътната обстановка - колко е хлъзгава, колко е дълбока дупката, която е пълна с вода, за да влезе или да не влезе в нея", коментира бившият служител на МВР.

Според Илиев само вещите лица, които анализират ситуацията, могат да кажат каква е била еластичността на мантинелата и дали тя е била пригодена да понесе удар със скорост от 30, 40 или 50 километра в час.

"Това ще се изясни по време на разследването, което изисква много труд. И крайно време е мисля, че разследването ще установи точните действия или бездействия на фирмата, която е извършила некачествения ремонт, според мен на този пътен участък", заяви следователят.

Прокуратурата обвинява шофьора на катастрофиралия автобус

Прокуратурата обвинява шофьора на катастрофиралия автобус

Изземват документи от МРРБ, АПИ, Автомобилна администрация и фирмата изпълнител

Той заяви и че автобусът трябва да бъде най-прецизно вдигнат - отлепен от земята, и качен на платформа, без да му бъдат нанесени никакви поражения. Това се налагало, защото автобусът следва да бъде изследван обстойно, така че да се установи каква е била изправността му по време на катастрофата.

"Ако се окажат някакви дефекти, те могат да бъдат доказани дали са били преди настъпване на ПТП-то, дали са след или в резултат на ПТП. За да се определи вината на лицата", допълни Илиев.

Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Пътната администрация обяснява, че си е свършила работата, обезопасяват веднага