Окръжна прокуратура София привлече Григор Григоров като обвиняем, че на 25 август в Своге, София област, на път 2 -16, при управление на автобус МАН, в посока Своге - София, е нарушил правилата за движение по пътищата.

"При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава 40 км/ч, сигнализиран с пътен знак В 26" и по непредпразливост е причинил телесна повреда на повече от едно лице и смъртта на повече от едно лице - 17 лица и случаят е особено тежък.

Повдигането и предявяването на обвинението е извършено вчера, късно следобяд. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, за осигуряване на явяването му пред съда за определяне на постоянна мярка за неотклонение. Към настоящият момент задържането се изпълнява в условията на болнично заведение, където Григоров е на лечение.

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге
Обновена

Ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофата край Своге

Загинаха 16 души

С постановление на главния прокурор разследването по делото е възложено на Националната следствена служба, където то се осъществява от екип от следователи.

В рамките на днешния ден предстоят допълнителни огледи.

В същото време, следователи осъществяват изземване на относими към разследването документи от МРРБ, Агенция "Пътна инфраструктура", Агенция "Автомобилна администрация" и търговското дружество - изпълнител на ремонта на пътния участък.

В Пирогов се борят за живота на трима от ранените край Своге

В Пирогов се борят за живота на трима от ранените край Своге

Все пак е добре, че остават стабилни

Припомняме, шофьорът на автобуса, който катастрофира в събота край Своге, е карал линейка в София, преди да създаде фирмата си. Компанията е регистрирана в Божурище. При тежката катастрофа край Своге на 25 август загинаха 16 души. Сред загиналите е и 13-годишно дете.

Продължава разследването на катастрофата. Според данните от тахографа шофьорът се е движил с умерена скорост - 40-50 км в час. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна.

Ден преди катастрофата е публикувано становище, че пътят не е в добро състояние, въпреки скъпия ремонт.

Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Община Своге многократно е сезирала АПИ за злополучния път в Искърското дефиле

Пътната администрация обяснява, че си е свършила работата, обезопасяват веднага