Шофьорът на автобуса, който катастрофира в събота край Своге, е с голям опит, а книжката му е от 1977 година. На 5 август е изтекъл техническият преглед на автобуса.

Водачът има 3 акта за шофиране без колан и седем фиша за превишена скоростНа 5 април е извършен пълна проверка на автобуса от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ИААА, стана ясно на среща в Министерски съвет между премиера Бойко Борисов, министри и представители на ведомства, ангажирани по пътната безопасност, и главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с тежката катастрофа на автобус край Своге, която взе 16 жертви.

Причината за тежката катастрофа към Своге, в събота трябва да се търси в три версии - действията на шофьора, действията на превозвача и състоянието на пътя. На този етап не се изключва търсенето на наказателна отговорност и на други лица, различни от сферата на транспорта, каза главният прокурор Сотир Цацаров на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Цацаров изрази съболезнования на близките на починалите хора и благодари на вътрешното министерство, лекарските екипи, екипите на пожарната и на областната дирекция на полицията за справянето със ситуацията.

21 са ранените в катастрофата край Своге
Обновена

21 са ранените в катастрофата край Своге

Четирима от пострадалите са с опасност за живота

Извършените действия по разследването, разпит на свидетели и очевидци е изготвена първоначалната експертиза за скоростта на автобуса. Скоростта, с която се е движел автобусът е била 53 км/ч при разрешена максимална 40 преди настъпването на катастрофата. Днес се очаква да се повдигне и евентуалното обвинение на водача, поясни главният прокурор.

Автобусният превозвач е трябвало да уведоми както Автомобилната администрация, така и Транспортното министерство за извършването на случаен превоз, уточни главният прокурор и добави, че има две наказателни постановление за нарушение и седем фиша. Основната част от тях са за управление на моторно превозно средство без колани, а за неправилно паркиране или шофиране, вследствие употреба на алкохол няма нарушение.

На 5 февруари тази е автобусът е преминал последният технически преглед и към момента на произшествието автобусът е бил без валиден технически преглед, посочи Цацаров и добави, че от утре разследването се възлага на Националната следствена служба. Целта е да се осигури необходимият потенциал и необходимите насоки на разследваните.

Главният прокурор поясни, че ще изиска данни от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Агенция "Пътна инфраструктура" за цялата документация по приемането и паспортизацията на пътя, която не отговоря на действителното му състояние и последващите действия.

"Нито едно от тези направления не изключва другото и ние не бихме могли да дадем каквато и да било приоритизация на едно от всичките направления. Задълженията на длъжностни лица от държавната администрация и задължения на изпълнител ще бъдат преценявани много внимателно, защото ако се установят данни за наказателна отговорност, прокуратурата ще я реализира", закани се Цацаров.

Четирима от пострадалите при катастрофата в Своге остават с опасност за живота
Обновена

Четирима от пострадалите при катастрофата в Своге остават с опасност за живота

Няколко екипа на „Пирогов“ работят едновременно…

Регионалният министър Николай Нанков изрази своите съболезнования към близките на починалите хора и изрази надежда, че пострадалите, които са хоспитализирани, трябва да се възстановят напълно.

Пътят (София-Своге - б.р.), на който стана вчерашната тежка катастрофа е възложен за рехабилитация още през август 2011 г. по програма Транзитни пътища 5, финансирана със заем от Световната банка. Проектът е въведен в експлоатация на 27 ноември 2016 г., сертифициран и паспортизиран. В края на 2017 г. полицията от София-област обаче са сигнализирали Областното пътно управление за повишена честота на катастрофите, а на 21 януари 2018 г. Агенция "Пътна инфраструктура" са сигнализирали фирмата изпълнител на обекта "Трейс Груп" да отстрани посочени дефекти, разказа Нанков.

Той поясни, че АПИ са сигнализирали фирмата изпълнител цели пет пъти за моментално стартиране за отстраняване на дефектите, сред които обрушване на скална маса, пропадане на пътно платно, лошо сцепление на асфалта и пътния слой, нарушени ограничителни системи. Подобен ремонт не е стартирал, въпреки указаният срок затова - 15 август 2018 г., уточни Нанков.

Транспортният министър Ивайло Московски също изрази съболезнования на близките на починалите хора и посочи, че автобусният превозвач има валиден лиценз за извършване на пътувания до 14 март 2027 г.

На 5 април 2018 г. автобусният превозвач е преминал пълни технически прегледи пред Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), но нарушение е извършено на 5 август, когато превозвачът е трябвало да мине на задължителен технически преглед, уточни Московски.

Шофьорът на автобуса е с валидно психологическо изследване, валидна карта за квалификация и валидно свидетелство за управление, обясни транспортният министър и добави, че фирмата "Мобилус - 5" има регистрирани общо шест моторни превозни средства.

Вътрешният министър Валентин Радев изрази своите най-искрени съболезнования на близките, роднините и приятелите на починалите. Силовият министър посочи, че съставът в Министерски съвет днес е разширен, за да се изяснят действията и контролът на МВР в участъка, в който е станала катастрофата, както и кой е водачът и какво нарушения има.

Той припомни разделянето на Закона за движение по пътищата на три законопроекта и се закани, че те ще бъдат ускорени по внасянето им в Министерския съвет, за да се намали процентът на катастрофите в страната.

От МВР съобщиха, че към 17 и 10 чса е получен сигнал за инцидент с автобус в района между Лесков дол и Своге, на около 2 км преди града, посока от София. Автобусът е влязъл в съприкосновение с три автомобила и се е преобърнал няколко пъти вдясно през мантинелата. Той се е озовал на 20-30 метра разстояние, в реката, обясни Радев.

Заради проби от асфалта временно ограничават движението по пътя София-Мездра

Заради проби от асфалта временно ограничават движението по пътя София-Мездра

Обходния маршрут е Мездра - Своге - Искрец - Костинброд - София

Председателят на Транспортната комисия в Народното събрание Валентин Ивов обеща, че предмет на работа на Транспортната комисия ще бъде и поставянето на колани в автобусите.

Здравният министър Кирил Ананиев изрази своите съболезнования към близките, приятелите и роднините на починалите хора и увери, че службите на Министерството на здравеопазването полагат всички грижи, които са необходими, за да се възстановят пациентите, пострадали при катастрофата край Своге.

Той благодари на медицинските екипи, които са дали всичко от себе си, за да помогнат на пострадалите. Ананиев посочи, че са били осигурени и всички необходими линейки за извозването на тежко пострадалите пациенти и допълни, че всички необходими апаратури, медикаменти, изследвания и кръвни банка са били налице.

Той уточни, че две от жените, настанени в "Пирогов", са в изключително тежко състояние. По думите му от настанените в Окръжна болница в най-тежко състояние е 62-годишна жена, която също е интубирана и се намира в критично състояние след операция.

Припомняме, шофьорът на автобуса, който катастрофира в събота край Своге, е карал линейка в София, преди да създаде фирмата си. Компанията е регистрирана в Божурище. При тежката катастрофа край Своге на 25 август загинаха 16 души. Сред загиналите е и 13-годишно дете.

Продължава разследването на катастрофата. Според данните от тахографа шофьорът се е движил с умерена скорост - 40-50 км в час. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна.

Ден преди катастрофата е публикувано становище, че пътят не е в добро състояние, въпреки скъпия ремонт.

Местни жители твърдят, че въпросният участък от пътя е рисков.

В понеделник в манастира "Рождество Богородично", известен и като "Седемте престола", ще бъде отслужена панихида в памет на починалите.