Следователи и прокурори искат да получат възможността да се защитят от нападките срещу себе си.

В отворено писмо прокурори и следователи от Софийска градска прокуратура искат да бъдат изслушани от комисията по „Професионална етика и превенция на корупцията” към ВСС.

Повод са не само обвиненията срещу съсловието, които отправи в публичното пространство следователят Бойко Атанасов, но и фактът, че той ще бъде изслушан от комисията на 7 март. В отвореното писмо техни представители настояват да присъстват на заседанието и да бъдат и изслушани.

В изявлението си прокурори и следователи отхвърлят тезите на следователя Атанасов за съществуването на шпиц команди под ръководството на главния прокурор, както и за унищожаване на документи по разследването на фалита на КТБ.

Твърденията на следователя Атанасов се определят като „дълбоко неверни, почти несъдържащи каквато и да е конкретика": Там, където все пак има такава, тя по никакъв начин не кореспондира с реалността.

Следователите и прокурорите смятат, че са обвинени в извършване на престъпления против правосъдието и участие в организирана престъпна група. Те посочват, че „не сме, а и не смятаме да ставаме лица със садистични наклонности, криминални престъпници и убийци”, каквато е дефиницията на „шпиц команда” според Укиречник.

По отношение на делото „КТБ” в писмото се посочва, че следователите и прокурорите установяват зависимост в атаките, на които са подложени, както от журналисти, така и от медии, но твърде често тези атаки не да обосновани компетентно.

„Ние още от началото на делото , виждайки практиките и механизмите на функциониране на КТБ АД, осъзнахме, че множество лица, групи и организации нямат интерес обществото да научи това, което ние сме установили и продължаваме да установяваме”, посочват в писмото и намекват, че с всички факти, с които следствието разполагат, „можем да останем в световната история”.

Припомняме, след медийните изяви на Бойко Атанасов, лично главният прокурор Сотир Цацаров отиде в Столичното следствие, за да говори със служителите.