Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще извърши проверка във връзка с твърденията на следователя Бойко Атанасов за „шпицкомандата” в прокуратурата. Това съобщават от ВСС.

Припомняме, че в интервюта за различни медии в последните дни следователят в Столичния следствен отдел при Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов разкри, че група от прокурори действа по "шпицкомандите" на главния прокурор и притиска политици. Самият той е участвал в такива "шпицкоманди". Групата била създадена по разпореждане на Сотир Цацаров и действала на прякото му подчинение.

В писма до комисията обвинител номер 1 настоява съобразно своята компетентност Висшият съдебен съвет да извърши пълна проверка на твърденията на следователя.

Решението за проверката е взето на днешното редовно заседание на Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията”.

От ВСС уточняват, че до главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор Христо Динев ще бъдат изпратени запитвания за изразяване на становище.

Според твърденията на Атанасов бил нарушен принципът на случайното разпределение на делата и преписките. Освен това били нарушени и разпоредби на НПК.

Следовател Бойко Атанасов щял да бъде поканен за изслушване в Етичната комисия на 7 март. След като той бъде изслушан, комисията ще реши дали проверката да продължи или може да вземе крайно решение.