Следствените отдели в окръжните в ОП-Бургас, ОП-Варна, ОП-Велико Търново, ОП-Пловдив, ОП-София и Софийска градска прокуратура получиха мобилни центрове за разследване, базирани на автомобили с висока проходимост ("Фолксваген", модел "Транспортер Комби", 4х4), съобщиха от прокуратурата.

Мобилните центрове за разследване са оборудвани с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

От ноември 2015 г., в сградата на Националната следствена служба (НСлС), официално функционира Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления (ОДЦ). Тогава и НСлС оборудва първите два мобилни центъра за разследване - микробус и автомобил с повишена проходимост.

Главният прокурор Сотир Цацаров многократно е изтъквал необходимостта от снабдяването на всички апелативни райони, с подобни мобилни центрове за разследване.

Осигуряване на самостоятелен капацитет за разследване на органите на прокуратурата е важна цел, която се осъществява с 6-те нови мобилни криминални лаборатории в страната. Те са закупени със средства на прокуратурата, след проведена обществена поръчка и ще се ползват при посещение на местопроизшествия от дежурните следователи, в постоянна 24-часова готовност.

За периода, в който НСлС разполага с двата мобилни центъра, са помогнали при разследването на много придобили по широка обществена популярност случаи.

Извършен е допълнителен оглед в посолство на Палестина, по повод смъртта на палестински гражданин. Също така и оглед на паднал хеликоптер в района на с. Гюльовца, обл. Бургас;

Участвали са в оглед на паднал самолет в района на Долна Баня и на паднал хеликоптер, около град Кърджали, с. Черна скала;

След тежката ЖП катастрофа и двата мобилни центъра отиват на местопроизшествието в с. Хитрино.

Мобилните центрове са взели участие и в проведеното пълномащабно национално учение за противодействие на тероризма, състояло се на 22 и 23 март 2016 г. в гр.София.

Невъзможността за извършване на начален оглед на територията на местопроизшествието в района на гара Хитрино наложи използването на дрон, принадлежащ на Българската армия. С оглед повишаване ефективността на работа при разследванията на тежки престъпления на територията на цялата страна, Национална следствена служба (НСлС) вече разполага със собствена своя такава летяща платформа, оборудвана с камера.

В края на 2016 г., за нуждите на разследването е закупена летяща платформа (дрон) за наблюдение, видео и фото заснемане при огледи на местопроизшествия.

Дронът е закупен от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките - София. Всички служители от отдел "Криминалистически" в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа с платформата и заснемане с нея.

Въвеждането на тези нови технологии в действията по разследването ще повишат ефективността на работата на следствените екипи и ще спомогнат пълноценно да се визуализира и анализира обстановката при огледите на местопроизшествия.

През 2017 г. ръководството на прокуратурата планира придобиването на модерна криминалистична техника и автомобили за нуждите на този отдел в НСлС, както и за следствените отдели в окръжните прокуратури.