Магистратите призовават медии и адвокатски колегии да не отправят обвинения към прокуратурата и да не правят внушения и спекулации, защото по този начин уронват престижа на прокуратурата в обществото. Това се заявява в позиция от Камарата на следователите в България, разпространена и до медиите.

"Страната ни е правова държава, в която се спазват Конституцията, законите и подзаконовите актове", се посочва от Камарата на следователите, след като редица организации, включително и съсловни изказаха съмнения за това, че от самата прокуратура, при наличието на свързаности и зависимости, ще могат да проведат обективно и пълно разследване както на мрежата на Мартин Божанов, така и на "семейството" на Пепи Еврото.

От камарата също казват, че в прокуратурата "работят достатъчно честни и безпристрастни хора, в чиито интегритет вярваме", затова всеки гражданин, които има информация за нерегламентирана дейност на магистрати, адвокати и политици, трябва да я предостави пред "компетентните органи, за да могат да се извършват задълбочени и ефективни проверки, както и да се проведе пълно, обективно и безпристрастно разследване."

Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" са имитация

Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" са имитация

Тя настоя да се търси истината

"Отговорност е на държавните институции да предприемат ефективни действия в рамките на правомощията им срещу конкретни виновни лица, за да се изчисти системата от нежелателни явления като корупция и влияние в нея."

И накрая в позицията на Камарата се посочва, че обща цел и борба на всички е стабилна съдебна система, за "оздравяването" й и проведена докрай съдебна реформа, както и да бъде възстановено доброто има на цялата система.

Припомняме, 49-то Народно събрание формира временна комисия, която да разгледа и анализира всички факти по разплитащия се постепенно случай на SS клуба след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. В комисията вече бе изслушана съдия Владислава Цариградска, скоропостижно подалата оставка шефка на Софийска районна прокуратурата Невена Зартова и гръцките бизнесмени .... , които са били изнудвани. Още преди обаче това първо реално заседание бе повдигнат въпроса за пълномощията на комисията и до каква степен тя е оправомощен орган, извън това да даде повече публичност на случая. Освен това и комисията няма да се занимава с допълнителните факти, които излизат за групата на Пепи Еврото.

Адвокатите питат защо Сарафов мълчи за Нотариуса и Еврото

Адвокатите питат защо Сарафов мълчи за Нотариуса и Еврото

И искат да бъде сезиран специалният прокурор за разследване на главния прокурор