Чадър над Мартин Божанов-Нотариуса няма и няма и как да е имало, защото всеки един акт на прокуратура подлежи на обжалване и ревизия от по-горна инстанция - в случая Софийска градска прокуратура.

Това заяви ръководителят на Софийска районна прокуратура в оставка Невена Зартова на временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около Нотариуса.

Тя посочи, че е извадила всички преписки и досъдебни производства, водени срещу Нотариуса, но всички те са били преди 2020 г. - преди самата Зартова да заеме поста административен ръководител на СРП. "Да се търси персонална отговорност към мен и че лично аз съм осъществявала чадър над Нотариуса, не отговаря на истината и не е вярно", отрече Зартова.

Нито една от 20-те преписки и досъдебно производства не е била разпределяна от предишни административни ръководители в СРП.

Тя обясни, че оставката ѝ не е свързана с убийството на Нотариуса и направените разкрития. Нейната оставка била искана още след убийството на момичето в Лозен официално пред медиите от изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, а след това започнала да получава съвсем неофициални и неформални предложения за оставка от нейни колеги. Зартова намерила логиката, че ако си подаде оставката веднага, щяла да се признае за виновна още в първите дисциплинарни нарушения.

Тя не е намерила и мотивите на съдия Цариградска защо бива обвинявана затова, че е осигурявала чадър над Нотариуса, както и защо не иска да седне с нея на една маса.

Стана ясно, че Божанов е присъствал на банкет на Софийската районна прокуратура. Невена Зартова уточни още, че Нотариуса не е присъствал конкретно на банкети на СРП, но е бил в същия ресторант, в който се е провеждало тържеството, тъй като мястото е било голямо и не е било затворено само за районната прокуратура. В разговор с колеги е имало предположение кой го е поканил, но отказа да назове конкретно име, защото това било само предположение.

Зартова добави, че и преди Иван Гешев да е бил главен прокрур е съществувал специализиран отдел "Дела с обществен интерес" в СРП.

Зартова посочи, че не познава и не е виждала гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос.

Невена Зартова от медиите разбрала, че я обвиняват, че делото, което се води в СРП срещу Петьо Еврото е манипулирано. Нито едно от тези твърдения не отговаря на истината, увери още тя.

Стана ясно и че е била поканена да се присъедини към кръга на Петьо Петров - Еврото, но отказала. Кръгът се наричал "Семейството".

Зартова намекна и че знае име на свой колега, но го научила в неофициален разговор и по тази причина не може да го сподели. Това може да направи в рамките на конкретно наказателно производство.

Бившата заместничка Куцкова допълни, че е виждала двамата два пъти в Софийската районна прокуратура. Иначе е разпитвала Божанов през 2022 г., февруари или март, в качеството му на свидетел по досъдебно производство, на което е била прокурор. "Това са били моите срещи с тези господа и двете лица съм ги виждала и на етажа на ръководството на СРП".

Съдия Цариградска: Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча?

Съдия Цариградска: Кой ме заплашва и кой иска аз да мълча?

Обвини шефката на СРП в оставка за чадъра над Нотариуса