Камарата на следователите внесе в Представителството на Европейската комисия в София декларация във връзка със зачестилия неправомерен натиск върху прокурори и следователи, представляващ нарушаване на принципите за върховенството на правото и разделение на властите.

Председателят на браншовата организация Петко Петков коментира след внасянето на сигнала, че в "цялата си професионална кариера са работили прекрасно с всички институции които се борят с престъпността и тя е общ ангажимент, а за да има резултат, усилията трябва да са общи.

Шефът на ГДБОП: Няма натиск, прокурори не се интересуват от аферата "Хемус"

Шефът на ГДБОП: Няма натиск, прокурори не се интересуват от аферата "Хемус"

Двама служители на ГДБОП се разпитват в момента

Петков коментира, че декларацията е мотивирана и от "натиска" от последните дни върху прокуратурата и напрежението между ГДБОП и нея, но не пожела да обясни нито за кой натиск, нито по кое дело става въпрос. Не бива чрез медиите да се дават факти и обстоятелства от разследването, които ще попречат за крайния резултат. Противоборството, което се създава, не е взаимодействие, категоричен бе той.

Петков коментира и внесената декларация като искане за дебат, който е наложителен. Запитан дали се иска дебат за спецправораздаването - Петков каза, че "искат да се чуе и тяхната дума". Той даде пример с това, че в местните райони е имало в борбата с престъпността и мнението му е, че спецправосъдието е отговорило на очакванията, когато било създадено и когато го вменили като компетентност.

 Промениха правилата за допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи

Промениха правилата за допълнителни възнаграждения на прокурори и следователи

Прокурорите от ВСС определиха до четири основни месечни заплати

Бившият член на ВСС следователят Ясен Тодоров посочи, че в декларацията има три основни акцента - стриктно спазване на разделението на властите в България, което е основен принцип, който не изключва взаимодействие, второто - стриктно да се спазва принципа за върховенство на закона, защото с този лозунг много от сегашните парламентарни групи влезли в парламента и не осъзнавали какво значи върховенство на закона. Трето - дебатът за съдебна реформа, която включва и спецсъда, трябва да бъде професионален, да се включат и представители на гилдията.

По въпроса за властта за главният прокурор Тодоров смята, че е строго разписано в закона, но има конституционно питане на някоя от ПГ дали съответства това в законите и Конституцията. А на въпрос дали става дума за личностен конфликт и ако главният прокурор си подаде оставката ще спре ли напрежението - Ясен Тодоров каза: Не, на същия медиен терор ще е и винаги ще е нападан, който и да е главен прокурор - независимо дали е Филчев, Татарчев или Гешев.

Следователите се обърнаха и към новите управляващи - с призив да работят заедно по съдебната реформа, а като пример дадоха закони от преди Тодор Живков и Процесуалния закон, който бил най-добрият в Европа. Това са неща, които убягват на тези, които издигат лозунга за съдебна реформа, а ние бихме могли да бъдем много полезни там, коментира Тодоров.

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Иван Гешев: Води се война срещу прокуратурата

Натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието

Според тях принципите трябва да спазват, да бъдат чути и съдебната реформа да е законодателна. Нужно е и ЕК да знае какво се случва в България. Следователите коментираха, че много европейски прокурори били учудено от това, което се цели да се случи в Спецправосъдието. Следователите не ни е страх предвид това, че имаме дебата, каквото реши законодателят - ще изпълняваме, нямаме право да решаваме какво ни харесва и какво не, каза още Петков.