Началната заплата на един полицай започвала от 650-660 лв. Това посочи заместник-председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов пред Нова телевизия във връзка с планирания протест на полицаите навръх професионалния им празник - 5 юли.

МВР синдикатите принудени от закона да стачкуват

МВР синдикатите принудени от закона да стачкуват

Искат 15-20% увеличение на основните заплати тази година

Причината за недоволството на служителите на МВР е, че министърът на вътрешните работи Валентин Радев категорично заяви, че заплатите в системата на МВР няма да се увеличават.

Кузманов допълни, че в протеста няма да се включат само полицаи, а и служители на пожарна безопасност, логисти, както и други, получаващи възнаграждение за работата си в системата на МВР.

По думите на Кузманов чистачите и операторите, работещи в системата на МВР, взимат по 50 лева над минималната заплата. Според него минималната работна заплата е доближила стартовата в МВР, което говори за спад в качеството на хората, желаещи да започнат работа там.

Полицейските синдикати втрещени от думите на министъра

Полицейските синдикати втрещени от думите на министъра

Започват подготовка за протестни действия

Заместник-председателят на УС на СФСМВР допълни, че дори и да се увеличат заплатите, това нямало да компенсира стреса и риска, на който са изложени служителите. "Повече от две години ни плашат с рестрикции", обясни той. Според него е време да се спрат провокациите като отменянето на социалния пакет и отпуските на полицаите.

Кузманов намира проблема в непоследователната позиция на Министерството на вътрешните работи и липсата на комуникация.

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Спрете с експериментите в МВР, зоват синдикати

Синдикати искат повече пари в МВР за 2017 и 2018 г.

"Реалистично искаме между 15 и 25% увеличение. Готови сме на разговори и компромиси", добави той и сподели, че синдикатите са готови за преговорен процес. Според него обаче министърът на вътрешните работи Валентин Радев трябва първо да разговаря със протестиращите, а не с финансовия министър.

В заключение Кузманов сподели, че все пак има индикации да се отговори на техния призив. "Очакваме министър Радев да се прибере от чужбина и да се проведе срещата."

Синдикатите на МВР канят министър Валентин Радев на среща

Синдикатите на МВР канят министър Валентин Радев на среща

Повод е позицията на Радев за заплатите след Съвета за социално партньорство

Припомняме, вчера, 19 юни, Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите от МВР покани министър Валентин Радев на преговори. Към момента няма яснота кога и къде ще се проведе срещата, очакванията са, че едва ли ще е още тази седмица.