"Записите за скандалните разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, известни като"Яневагейт", са направени със СРС". Това заяви пред БНР в предаването “СЪботаж“ журналистът от сайта “БиволЪ” Асен Йорданов.

"Ние бяхме длъжни да изискаме експертиза от екип с признат световен авторитет. Експертизата, която публикувахме онзи ден, е 17 страници и засяга един от най-големите файлове от въпросните записи. Заключенията на този екип са неоспорим фактор.

От тази експертиза става ясно как са направени записите, как са кодирани и разкодирани след това те и че няма данни за манипулация на съдържанието. Имаме достатъчно основания да смятаме, на база на експертното мнение, че записите са извършени със СРС и че са снети от компютър, който е бил под специална защита", каза Йорданов.

Според него Европейският съюз е сериозен коректив на безобразията, свързани с реставрацията на тоталитарния режим. "Няма кой да проверява Цацаров и това е безпрецедентен факт. Именно затова България вече предстои да бъде отделена и от Румъния и да бъде заклеймена, след излизането на европейския доклад след няколко дни, като най-демоничната страна в Европа, в която задкулисието и мафиотската система управляват държавата", категоричен е журналистът.

Той е убеден, че след източването на КТБ моделът “Кой“ продължи да съществува. "Той се скри в момента зад друга банка. Както ние разкриваме какво е вършила КТБ, когато тази банка беше финансовият донор на този престъпения, олигархичен и задкулисен модел, стана ясно, че той е над банката. Той може да сменя банките, както си иска, и чрез тях да източва милиарди публични средства", заяви Йорданов.

Според него, прокуратурата, ДАНС, БНБ, а в определена степен и КФН освен да проверяват изрядността на банката, работят, за да предпазват този модел.

За смянаjd на представляващия Висшия съдебен съвет Соня Найденова с Димитър Узунов, Йорданов каза, че бързата смяна е най-драстичният пример от скандалното поведение на този най-висш административен орган, който управлява съдебната власт. "Представляващият Висшия съдебен човек трябва да бъде консенсусно избран човек, който да бъде с безспорна репутация, както и всички членове на Съвета", категоричен е Асен Йорданов.

Според друг журналист - Петя Владимирова, смяната на представляващия ВСС показва, че мнозинството на този ВСС работи по свои си мотиви, които нямат обяснение нито от здравия разум, нито от здравата етика.

"Конституцията задължава ВСС да гарантира независимостта и ефективната работа на съдебната власт. Той нищо такова не гарантира, защото има много кадрови решения, които се вземат от кръг, гравитиращ около главния прокурор и председателя на Върховния административен съд.

Според нашата Конституция прокуратурата е институцията, която е безконтролна, а главният прокурор е единственият човек в държавата, който е над закона. С конституционните промени, които се направиха, не беше позволено този модел да бъде променен", категорична е Владимирова.

Според нея, срещу моделът “Кой“ няма реална опозиция. Тя смята, че се води жестока битка за овладяване на територии вътре в съдебната власт.

"Това е битка на онези, които не искат да допуснат пробив за независим съд. Без независим съд обаче не може да има държава. При наличието на независим съд в държавата няма да може да се създават или разрушават банки, да не се купуват и продават предприятия, без да се знае кой и какво притежава. В държавата е пълен хаос. Всичко това е възможно, когато няма независим съд. Затова се води битка – да няма независим съд", смята журналистът Владимирова.