111 мигранти са спасени от удавяне в река Марица тази сутрин, обяви зам. главният секретар Георги Арабаджиев на брифинг в Министерския съвет.

Полицията работи по различни направления, включително и с бежанците. „Дори тази сутрин имаше случай, при който наши служители спасиха от удавяне 111 граждани в река Марица, на този етап не се знае дали са от иракски или сирийски произход“, обясни Арабаджиев.

Извършени били проверки както в централната градска част в София, където има най-голяма концентрация на чужди граждани от арабски и близкоизточен произход, така и на други места в страната.

От МВР апелират за съдействие от страна на гражданите и обществеността.

Междувременно стана ясно, че Районната прокуратура в Свиленград е започнала разследване във връзка с незаконно превеждане на чужди граждани през границата на страната.

Почти едновременно от полицията и прокуратурата разпространиха информация с подробности по случая със спасените от удавяне в река Марица мигранти. Те са били открити на малък остров в реката, край свиленградското село Генералово.

Според информацията от вътрешното ведомство голямата група, която се опитвала да се добере до брега на река Марица, била забелязана от граничен полицейски наряд-Ново село. Част от хората били открити в местност, обрасла с храсталак. Всички били без документи за самоличност и се представили за сирийски граждани.

Органите на реда смятат, че чужденците са били прекарвани през цялата нощ с лодки от гръцка територия в района на 28 граничен репер на реката. 24 от имигрантите са мъже, 26 – жени, 61 - деца.

От прокуратурата допълват, че по-голямата част от децата са на възраст до 5 години. По първоначални данни се смята, че чужденците са превозени с лодки, вероятно от турски каналджии, през границата – по река Марица и са оставени на острова, който се намира на територията на нашата страна.

На нелегалните мигранти е оказана първа медицинска помощ и произходът им се установява.

Към момента досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител. Работи се по установяване на каналджиите.

По-късно на брифинг на Главна дирекция „Национална полиция” стана ясно, че нелегалните мигранти са задържани около 9.20 часа. Те са преминали границата от Гърция през река Марица. От „Гранична полиция“ са споделили, че през Марица може да се премине само с плавателни съдове и лодки, но не са открити такива.

От вчера в столицата се провежда операция, като са задържани 74 души. Тя е по няколко направления - чисто профилактично, работим с криминалния контингент, поясни зам. главсекът на брифинга в Министерския съвет.

Попитана дали е установена причината за смъртта на жена от бежанския лагер в Хасково, вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че не се касае за зараза.

За битовата престъпност, мерките срещу тях и има ли усещане за безнаказаност, Бъчварова коментира: „Ако престъпниците четат това, което се пише по медиите, естествено, че ще има такова усещане“.