По закон службите са длъжни да откликват на всеки сигнал за бедстващ човек заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов в Русе, съобщава БТА.

В случай на спасителна акция не се мислило колко струва, важно било да се спаси човешкия живот и евентуално имуществото на хората.

Призвани сме при всяко получено съобщение за бедстващ човек на тел. 112 да реагираме, заяви гл. комисар Николов. Той добави, че такива спасителни операции струват много скъпо на всички. Николов изтъкна, че всички ние плащаме за тях.

Така гл. комисар Николов коментира дали са нужни по-големи санкции за безразсъдни туристи и граждани, които независимо предупрежденията и забраните попадат в критични ситуации и се нуждаят от спасяване.

Младежи, тръгнали да купонясват под Шипка, вдигнаха на крак 4 служби

Младежи, тръгнали да купонясват под Шипка, вдигнаха на крак 4 служби

Целта им била да дрифтят в затворен участък

Акцията за спасяване на младежите тръгнали по затворения път между Шипка и Бузлуджа, е струвала на противопожарната служба повече от 5000 лева. Техниката използвана за спасителната операция била само наземна. Николов обясни, че при включване на въздушна техника разходите много скачали. Спрямо това колко голям е един хеликоптер стойността на летателен час започва от 3600 лева и стига до 5000 евро. Политическо решение било нужно, за да се мисли в посока дали да се въведе модел на застраховки, от които службите да получават средства като компенсации за направените разходи или да се продължи със сегашния модел.

Гл. комисар Николов изведе данни, че през 2017 г. противопожарните служби в страната са реагирали общо на около 50 000 произшествия. От тях малко над 14 500 са спасителните операции, а останалите инциденти са били пожари. С европари сега се работило за закупуване на специални средства - от рода на термовизионните камери, които да се използват при издирване и спасяване на хора. Сред възможностите на такава техника са тези въздуха да се засичат сигнали от мобилни телефони.