„Безкрайно съжалявам за това, че отново имаме случай, който е с фатален край", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод починалата родилка.
Същевременно тя изрази радостта си от това, че бебето е живо и за него се грижат лекари.

„Още вчера изпратих проверка по случая заедно с доц. Еленкова, която е председател на здравната комисия. Снощи до късно правиха проверка, а днес се включи и Регионалната здравна инспекция с участието на експерти от СО", обяви Йорданка Фандъкова.

По думите й, медицинският случай ще се разглежда от медицински одит, ще се назначи и съдебно-медицинска експертиза, която да обяви какви да причините за смъртта на родилката.

Фандъкова подчерта, че този път случаят е много по-различен като ситуация от този от преди няколко дни. „Става дума за планирано секцио, като жената е постъпила 10 дни преди термина. Това го знам от доклада на директора на болницата, който сутринта беше на устен доклад при мен. В хода на операцията се е получил този фатален край", обясни Йорданка Фандъкова.

На въпрос дали това ще ускори проверките в болниците, за които кметът обяви преди дни, Фандъкова посочи, че непрекъснато се правят проверки. По думите й, вече е факт проверка на ръководството на болница „Света София", която е била възложена още преди изборите. Регултатите са готови, но остава само докладът да бъде завършен.

„СО като принципал има отговорност за модернизацията на болниците и в това отношение „Света София" е една от болниците, в които бяха инвестирани доста сериозни средства тази година", обяви Фандъкова. По думите й, дълг на СО е да обезпечава болниците, а дълг на лекарите е да извършват съвестно работата си.

Кметът на София подчерта, че не иска да слага под общ знаменател всички лекари и посочи, че много от тях работят сериозно. На въпрос дали ще се стигне до оставки този път, Фандъкова заяви, че е рано да се каже. „Нека да се разгледат причините, да се разгледа случаят. Пак казвам, той е доста по-различен от случая с реакцията в болница „Шейново", призова Фандъкова. По думите й, във всички общински търговски дружества предстоят конкурси и това ще се случи в следващите месеци.

Междувременно стана ясно, че НЗОК започва спешни проверки в София на всички специализирани акушеро-гинекологични болници и клиники, в които се оказва родилна помощ, съобщиха от пресцентъра на касата.

Контролните екипи на НЗОК ще бъдат насочени приоритетно към тези лечебни заведения, като временно ще бъде преустановена дейността им по плановите проверки.

Повод за спешната реакция са зачестилите смъртни случаи на родилки през последните дни.

От Касата припомнят, че осигуряват изцяло заплащането за родилната помощ чрез клинична пътека „Раждане, независимо от срока на бременността, предлежанието на плода и начинът на родоразрешение".

Проверките ще бъдат извършени в най-кратък срок, а резултатите от тях - своевременно оповестени.

Припомняме, 31-годишната Даниела Димитрова почина снощи в първа АГ-болница "Света София" (бившата "Тина Киркова"). Родилката умира малко след като ражда второто си дете, Бебето на починалата жена е добре.

Tова е третият случай на починала родилка в София в рамките на два месеца. Припомняме, на 24 октомври почина 19-годишната Деяна след като 42 дни се бори за живота си.

Тя е била изписана от "Шейново" след раждането на детето си, без да е излекувана напълно, без ясна диагноза и без да са й направени всички нужни изследвания. 
На 21 ноември отново в "Шейново" почина 35-годишна родилка Надежа Узузнова.
Двата смъртни случая на родилки станаха повод за оставката на шефа на "Шейново", поискана от премиера Борисов.