Специализирана полицейска операция за корупционни практики се провежда на гранични контролно-пропускателни пунктове, съобщават от МВР. От пресцентъра на ведомството обаче отказаха да уточнят за кои ГКПП става въпрос и дали акцията тече на всички в страната.

Действията се осъществяват от служители от ГДГП, ГДБОП, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите. Извършва се контрол по създадената организация на работа за нормален пропускателен режим - чрез разчет на силите и средствата; провеждане на ротация на служителите, работещи в рискови за корупция зони или изпълняващи рискови за корупция дейности. Задачата е недопускане на преминаване на недекларирани стоки без да бъдат платени дължимите митнически такси и данъци.

Смесените екипи контролират и реда за проверките на преминаващите през гранични пунктове хора и превозни средства. В рамките на превенцията на корупционни практики и злоупотреба със служебно положение проверяващите провеждат вторични беседи с преминалите през митническа и гранична проверка пътници за установяване на евентуални проблеми и инциденти, възникнали при преминаването им през страната.

Операцията се реализира по разпореждане на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съгласувано с Министерството на финансите. Заложената цел е засилено противодействие на контрабандата и други престъпления през държавната граница. Колко време обаче ще продължи акцията не е ясно. От МВР ще съобщят края й заедно с резултатите от нея.

Асен Василев хвали добрите  резултати на митниците

Асен Василев хвали добрите резултати на митниците

Той предупреди, че обвиненията срещу Петя Банкова трябва първо да бъдат доказани