Не съществува универсален метод за борба с корупцията. Признанието на е на директора на дирекция "Превенция" в Антикорупцията Трифон Трифонов.

В иказването си на формура посветен на корупцията, организиран от "Прозрачност без граници" Трифонов открои като основен проблем търпимостта в обществото спрямо явлението корупция. Такъв е и изводът, който той направи от представените по-рано данни от проучването на "Алфа Рисърч".

"Вероятно проблемът корупция се корени в ценностната ни система, в образованието и възпитанието", коментира Трифонов и затова веднага след прегледа на историята на създаването на Антикорупционната агенция, открои като приоритет, който си поставят въвеждането на "систематично антикорупционно обучение, като средство със сериозен потенциал за влияние" именно върху обществените нагласи. По думите му традиционните мерки не дават достатъчно добър резултат.

Едва 3.4% от българите готови да подадат сигнал за корупция
Обновена

Едва 3.4% от българите готови да подадат сигнал за корупция

33% заявяват, че не биха сигнализирали

Освен разширяване във средното и началното образование на антикорупционното обучение, КОМПИ вече има идея и от въвеждане на отделна специалност във висшето образование, информира Трифон Трифонов. Целта е "формиране на култура на нетолерантност от най-ранна детска възраст", а според оценката на директора това е амбициозен проект, като резултатите ще се видят обаче след години.

Като своеобразен отчет на работата на Антикорупционната комисия Трифонов посочи съгласуването на законопроекти, анализът на 62 законопроекта за корупционен риск. Направен е преглед на плановете и мерките за риск от корупцията на 40 структури на първостепенни и второстпененни разпоредители на бюджетни средства, където се вижда съществен напредък.

Комисията работи и по нова методология за оценка корупционния риск.

През 2018 година комисията е провела 119 производства за конфликт на интереси, взети са 140 решения по същество, като са приети 28 решения за установяване на такъв. Наложени са санкции на стойност 105 хиляди лева.

За същото време е работено по над 700 сигнала за корупция, на които са направени проверки и са снети обяснения. Повечето от сигналите са подадени от граждани и в Антикорупционната комисия са обнадеждени заради този факт. По думите на Трифонов това показва доверието на обществото в комисията и затова през настоящата година очакват още повече сигнали. Също така Трифонов заяви, че вярват, че в следващите проучвания на общественото мнение ще се отчете повишаване на доверието в институцията.

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

България е на дъното в доклад за корупция в ЕС

Сега е времето за изпълнение на ангажиментите, коментира Трансперънси интернешънъл

През 2018 година са направени над 2200 проверки, заведени са 180 иска незаконно придобито имущество на стойност за над 310 милиона лева. Влезли са в сила 27 решения за около 12.5 милиона лева, отчете още Трифонов.
В момента се прави проверка на съответната практика за управление на обезпеченото имущество, за да се създаде механизъм, по който това имущество да е в полза на боществото.

Предстои да се въведат и нови подходи и мерки за борба с корупцията, завърши Трифонов.