Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание. Това съобщават тази сутрин от прокуратурата.

Самосезирането е явно по повод твърдението на зам.-председателя на Тошко Йорданов, потвърдено и вчера от депутата Радостин Василев, че Татяна Дончева му е предлагала пари, за да събере подкрепа от депутати от ИТН за правителство с третия мандат.

В прессъобщението на прокуратурата не се посочва нито едно име на политик, но скандала Василев/Йорданов - Дончева е актуалният от уикенда.

На Радостин Василев от ИТН предлагала подкуп Татяна Дончева

На Радостин Василев от ИТН предлагала подкуп Татяна Дончева

Тя вече отрече тези обвинения и се зарече да си потърси правата по съдебен път

Образувана е проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще направи преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304 б (търговия с влияние) или други членове от Наказателния кодекс.

Като "разкази с неочакван край" и бълнувания, определи твърденията и обвиненията Татяна Дончева. Тя заяви, че няма никакъв друг избор, освен да потърси правата си по съдебен ред.