Специализираната прокуратура ще поиска пуснатите под гаранция обвиняеми по делото за корупционни практики в ДАИ отново да бъдат задържани. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев пред БНТ.

Припомняме, 16 души бяха задържани при спецакция на ГДБОП и спецпрокуратурата. 12 от задържаните бяха служители на ДАИ, а двама - собственици на автошколи. Акцията е била подготвяна половин година, а съмненията бяха за участие в корупционни схеми и в продажба на шофьорски книжки.

Арестуваха още двама служители на ДАИ

Арестуваха още двама служители на ДАИ

В следващите няколко дни шофьорски изпити по кормуване няма да се провеждат

В събота, 10 юни, стана ясно, че 6 служители от Агенция "Автомобилна администрация" са получили обвинения за корупция. И шестимата са сред задържаните на 7 юни при операцията в ДАИ - София срещу продажбата на шофьорски книжки. Става въпрос за Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов. Всички те са били изпитващи и са обвинени за участие в организирана престъпна група.

Шестима даяджии с обвинения

Шестима даяджии с обвинения

Те са изпитвали младите шофьори

По думите на Гешев прокурорите не са били съгласни с решението на Апелативния специализиран съд да пусне под гаранция обвинението в корупция служители на ДАИ. Според прокурорите по този начин корупционните практики ще продължат. Ако искът за повторното им задържане не бъде одобрен, прокуратурата ще иска тези служители да бъдат отстранени от постовете си, допълни Гешев.

Даяджиите взимали подкуп само от неграмотни шофьори

Даяджиите взимали подкуп само от неграмотни шофьори

Манипулирали жребия и нагласяли изпитващите

В хода на операцията по установяването на престъпната дейност са използвани СРС-та. Гешев обясни и че предстои да излязат експертизи. Той обясни, че участниците в схемата са манипулирали избора, по който се избират инспекторите, провеждащи изпитите на новите водачи. Така инспекторите са получавали пари, за да изпитват и пускат хора от определени автошколи. Гешев допълни, че схемата е била за за практическите изпити по кормуване. Няма информация теоретичните изпити да са били манипулирани.