"Ние пари от тези, които могат да карат, не взимаме", заявил пред разследващите един от задържаните служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

14 лица са задържани до момента. Две от тях са собственици на автошколи, а останалите са служители на агенцията.

Досъдебното производство е започнало на 14 май след постъпил сигнал в ГДБОП, че в ИА "Автомобилна администрация" действа организирана престъпна група, извършваща престъпление по служба - събиране на подкупи.

Използвани са СРС-та, обяви говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.

Кандидат-шофьорите давали между 50 и 100 лв. на инструктора и изпитващия.

Арестуваха още двама служители на ДАИ

Арестуваха още двама служители на ДАИ

В следващите няколко дни шофьорски изпити по кормуване няма да се провеждат

Припомняме, вчера ГДБОП проведе спецакция в ДАИ във връзка с подозрения за корупционни схеми и продажба на шофьорски книжки. В хода на акцията бяха задържани 11 служители на агенцията, а сградата на ДАИ-София беше запечатана. Бяха иззети компютри и документация. По-рано днес стана ясно и че ГДБОП са задържали още трима служители на ДАИ.

Към момента не е ясно колко от задържаните 14 служители на ДАИ ще останат в ареста и срещу колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения. Няма информация и шефът на ДАИ да е бил задържан.

Арести в ДАИ заради корупция

Арести в ДАИ заради корупция

Спецакция на ГДБОП...

Извършени са множествено претърсвания. Повече от 115 000 лв. са намерени в различни валути. Не е ясно още за какъв период е събрана сумата. Възможно е сумата да се увеличи, посочи Арнаудова. Служителите криели парите в книги.

Над 36 претърсвания и обиски са проведени до момента, като тези действия продължават. "Буквално от всякъде излизат пари - книги, джобове, картини", каза Арнаудова.

Едно от задържаните лица благодарило на разследващите, че намерили сума пари, защото не могло да я намери, разказа шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Гешев допълни, че е бил манипулиран жребият, за да може конкретни изпитващи да са изпитващи на определени автошколи.

Московски уволнява корумпираните даяджии

Московски уволнява корумпираните даяджии

Корупция можело да има само при провеждането на кормуването

По думите му, е генерирана доста голяма сума на месечна и годишна база. "С тези си действия тези държавни служители застрашават националната сигурност, защото на пътя попадат хора, нямащи необходимите знания и умения да управляват МПС", каза той и допълни, че "това престъпление е от категорията на значимите".

Гешев обяви, че имат данни за водачи, взели изпитите по посочения ред.

Имало 15 случая, при които на водачи е отказано свидетелство за управление, защото е установено, че са с фалшиви дипломи.

Разследването е започнало през октомври миналата година. Предполага се, че групата е действала от януари 2016 г.