Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмета на община Плевен Алексей Зелов.

Обвинението е за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

Зелов е обвинен, че в периода от месец ноември 2011 г. до месец април 2014 г. е искал и получавал пари, които не му се полагат. Зелов получавал парите от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г. Според прокуратурата деянието е извършвано в условията на продължавано престъпление. Зелов също така е изпълнил престъплението в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - заместник-кметът на община Плевен.

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Зелов разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на въпросните суми на дружеството само ако получел на ръка искания процент от съответната сума.

В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4 - 6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.

Арестуваха с подкуп зам.-кмет на Плевен

Арестуваха с подкуп зам.-кмет на Плевен

От ГЕРБ отричат

Припомняме, Зелов беше задържан от служителите на ДАНС на 22 април 2014 г. Зам.-кметът беше арестуван в кабинета си, непосредствено след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4 000 лева подкуп - 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.

Веднага след ареста на Зелов от ГЕРБ отрекоха да са разпъвали политически чадър над никого в Плевен. Тогава общинският съветник от ГЕРБ Даниела Гонкова Зелов не е член на ГЕРБ, а е поканен за зам.-кмет от тогавашния кмет на Плевен проф. Димитър Стойков, издигнат от ГЕРБ.

От ГЕРБ отричат да са разпъвали чадър над някого в Плевен

От ГЕРБ отричат да са разпъвали чадър над някого в Плевен

Общинска съветничка не знае дали е арестуван зам.-кмет

На 23 април 2014 година Софийска градска прокуратура обвини заместник-кмета на Плевен Алексей Зелов за изнудването, описано по-горе.

На 25 април 2014 година състав на Плевенския окръжен съд постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Зелов. Мярката постоянен арест спрямо зам.-кмета беше потвърдена и от Апелативния съд във Велико Търново.

Обвинението срещу Зелов беше внесено в Окръжния съд в Плевен на 7 август 2014 година. Делото срещу него тръгна на 3 декември същата година. Тогава той категорично не се призна за виновен, въпреки доказателствата и твърденията на 10 свидетели.

На 17 февруари 2015 година Окръжният съд в Плевен призна за невинен бившия заместник-кмет на общината Алексей Зелов по повдигнатото му обвинение, че е взел подкуп. Съдът го оправда по съдържанието на цялото обвинение, което му бе повдигнато от Софийската градска прокуратура, след разследване на ДАНС. Мотивите на съда - в обвинението не било доказано, че Зелов е взел 4 000 лева подкуп от фирма, която е поддържала общественото осветление в Плевен. Решението на съда дойде въпреки хващането на Зелов с белязани банкноти.

Тогава наблюдаващият прокурор по делото заяви, че ще протестира решението на съда пред Апелативния съд във Велико Търново и ще настоява за пет години затвор, ефективна присъда. 

Проверката на ДАНС не касае работата на община Плевен, отсече кметът

Проверката на ДАНС не касае работата на община Плевен, отсече кметът

Той от днес е на работа

На 28 септември 2015 година Зелов беше признат за виновен от Апелативния съд във Велико Търново. Той беше осъден на 3 години и шест месеца ефективна присъда. Зелов отново беше задържан.

Върховният касационен съд обаче отмени наказанието и върна делото в Апелативния съд във Велико Търново. То бе разгледано повторно от нов състав, който сметна, че оправдателната присъда е постановена при допуснато още в досъдебното производство съществено нарушение, довело до ограничаване правата на обвиняемия.

Така делото беше окончателно върнато в прокуратурата.