Спецакция тече в Плевен по делото с боклука срещу бизнесмените Бобокови, съобщава bTV.

Проверява се площадка за съхранение на отпадъци в индустриалната зона на града, на територията на бивше индустриално предприятие.

Операцията се ръководи от Специализираната прокуратура, като в нея участват екипи на полицията и пожарната. На място има и екип на Министерството на околната среда и водите.

Откриха 9000 тона отпадъци, внесени от Италия в депото в Плевен

Откриха 9000 тона отпадъци, внесени от Италия в депото в Плевен

Отпадъците са внасяни в продължение на 1 година

Припомняме, още в края на 2019 г. имаше сигнал, че на мястото се складират опасни боклуци, внесени от Италия. Става въпрос за около 9 000 тона отпадъци. Тогава обаче от екоинспекцията в Плевен заявиха, че нито при една от петте проверки през миналата година не е установила нарушения, включително по отношение на естеството на отпадъка.

След ареста на бизнесмените братя Бобокови и бившия заместник-министър по екология Камен Живков обаче съхраняваният в Плевен отпадък стана предмет на досъдебното производство срещу тях.

Братята Бобокови бяха арестувани заедно с бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков заради аферата с "италианския боклук".

За сагата с италианския боклук, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България.

Над 120 тона достигна откритото количество незаконно загробен боклук край Червен бряг

Над 120 тона достигна откритото количество незаконно загробен боклук край Червен бряг

1/3 от общото количество заровен отпадък е собственот на братя Бобокови