Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, който е разследван за аферата с опасни отпадъци с още шестима души, предаде БНР.

Освен за Живков, съдът постанови задържане под стража и за бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, за бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, както и за собственика на плевенската фирма "Феникс" Айгюн Еминов.

С по-лека мярка - домашен арест, е бившият служител на екоминистерството Васил Богданов.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

Ревизоро: Ако има по-достоен, да идва и да сяда

Ревизоро: Ако има по-достоен, да идва и да сяда

Арестът на заместник-министъра му звучал "неприятно"

За другия брат Бобоков - Пламен, прокуратурата определи като адекватна мярка за неотклонение - парична гранция от 1 милион лева.

Общо 10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци, 7 - за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

В хода на заседанието стана ясно, че двама от участниците в аферата - Васил Богданов и Айгюн Еминов, са дали показания срещу заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков.

Според защитата, прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци от страна на друг заместник-министър: Николай Кънчев, който доскоро отговорял за този ресор.

Пред съда самият Живков заяви: "Работил съм за опазване на околната среда и здравето на хората".

Той посочи, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация. Твърди, че няма неговия телефон и не комуникира с него.

"Естествено, познавам Габриел Савов, който беше директор на регионална инспекция", допълни Живков.

"С г-н Бобоков съм провел един-единствен път разговор по телефона, виждал съм се два пъти, темата беше проблемите в Монтана", коментира още той.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност днес.

Борисов утре сменя заместник-министър Живков

Борисов утре сменя заместник-министър Живков

Няма милост за никого в ГЕРБ, увери Бойко Борисов