Помогнах за всичко, което поиска от мен прокуратурата вчера. Това заяви министър Емил Димитров в студиото на Нова телевизия.

Самият Димитров отказа да коментира конкретно ареста на своя заместник Красимир Живков, но намекна, че той е във връзка с други уволнения и отстранявания, които вече са направени от Ревизоро. Той потвърди, че има доста такива и те са по преценка за несправяне с работата или недобре свършена работа. Има отстранени, има уволнени има и пенсионирани, посочи Емил Димитров, уточнявайки отново, че той няма правомощията да отстранява заместник-министър.

Никой не се е оплаквал за оказван натиск от страна на Живков. Самият Димитров не е наясно и как може да се притиска някого, при положение, че нотификациите за боклук идват от чужбина и самата процедура минава през няколко души.

Ревизоро: Мафията не спи

Ревизоро: Мафията не спи

Работил е добре с Красимир Живков

На въпрос дали има създадени условия да не се проверява и да се гори или третира нещо, което е забранено, той отговори така: "Аз платих от джоба си един център, който да наблюдава вноса в България. Не ми е било детска мечта. Както сега има 240 депутати - да дойде по-достойният, изобщо няма да го бавя. Но някак си все на мен се случва".

Арестът на заместник-министъра му звучал "неприятно". Добави, че е заел поста по време на подобна акция, при която изведоха предшественика му Нено Димов. "Аз отивам, за да изкарам мандата на коалицията. Не съм искал това място. Ако има по-достоен - веднага да идва", сподели Ревизоро.

Емил Димитров припомни, че вече е коментирал проблемите и е изказал притесненията си и какво предстои да се направи пред главния прокурор и премиера.

Екоминистърът амбициран да закрие всички площадки за боклук нарушители

Екоминистърът амбициран да закрие всички площадки за боклук нарушители

Италия си е прибрала контейнерите за своя сметка

Министърът се среща периодично с главния прокурор, като за 40 дни са успели да овладеят границите за внос на боклук. Сега това става легално през пристанищата, с влакове и под контрол. Вече има и процедура, ако бъде внесен отпадък с фалшиви документи - къде ще попадне.

Министърът на околната среда и водите подчерта, че е създадена "стройна схема" и заводите, които са горили отпадъци, вече няма да го правят. Оставени са да горят само на три места циментови заводи и това се случва под контрол и при условия.

Осуетиха вноса на италиански боклук в Червен бряг

Осуетиха вноса на италиански боклук в Червен бряг

Фирмата получател не притежавала разрешителен документ

Припомняме, вчера спецпрокуратурата проведе операция в няколко града на страната, включително и отново в Министерство на околната среда и водите, където под прицел бе заместник-министър Красимир Живков. Той бе изведен от МОСВ, а по-късно и задържан за 24 часа. Паралелно с това претърсвания бяха извършени и в домовете му в Ботевград и Правец, но и в сгради, собственост на бизнесмените Бобокови в Русе.

Според информацията, предоставена от говорителя на главния прокурор Сийка Милева вчера, разследването е от януари месец тази година по досъдебното производство за организирана престъпна група за внос на отпадъци от чужбина. През януари месец по същия начин бе изведен и министър Нено Димов, но обвинения срещу него бяха повдигнати само по линия на източването на язовир "Студена" и водната криза в Перник.

В края на миналата година гръмна скандал със складирани контейнери в боклуци на пристанищата Бургас и Варна, внос от Италия, които българската страна върна. Скандалът у нас съвпадна с мащабно разследване в Италия на схема, ръководена от мафията, за износ на боклук. Първоначално от МОСВ заявиха, че не разполагат с никаква официална информация по случая.

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

В МОСВ нямали информация за внос на отпадъци, задържани в Италия

Не са уведомени от Италия за задържането на незаконен превоз, предназначен за България