Екологичният министър Емил Димитров-Ревизоро няма да иска оставката на заместника си Красимир Живков. Припомняме, по-рано днес беше претърсен домът му в Ботевград, както и къщата и офисите на бизнесмена Пламен Бобоков в Русе. Според неофициална информация акцията е във връзка с опита за внос на тонове опасни отпадъци от Италия.

Емил Димитров работи много добре с този човек (със заместник-министъра си б.р.) и не може да иска оставка на никого. "Всички се назначават и уволняват от премиера на държавата, който се казва Бойко Методиев Борисов. Недейте, аз назначавам от зам.-министър надолу", обясни министърът.

Той даже е притеснен, че трябва да работи сам, а ще му е трудно. Все пак едно нещо като го делиш между четири човека, а станат три, винаги е трудно, призна министърът.

Изведоха Красимир Живков от МОСВ, не бил арестуван

Изведоха Красимир Живков от МОСВ, не бил арестуван

Той поясни, че от 2 месеца отговаря за отпадъците

Преди заседанието на ресорната парламентарна комисия той на няколко пъти заяви, че няма да коментира действията на прокуратурата. Тя си има правомощия и прави всичко, което счита за необходимо. Какво значи да коментирам акцията, запита Ревизоро.

Министърът недоумява защо медиите искат от него да коментира акции на прокуратурата, при положение, че от Министерството на околната среда и водите са предоставили всичко. Ревизоро е разпоредил на всички служители на министерството да окажат съдействие на прокуратурата. "Казал съм на компютърния специалист да окажат пълно съдействие на прокуратурата", уточни Димитров и посочи, че е разпоредил още няколко проверки в страната.

Спецакция в дома и фирмата на Пламен Бобоков 

Спецакция в дома и фирмата на Пламен Бобоков 

Иззети са вещи и документи

На въпрос на News.bg дали очаква обвинения от днешната акция на прокуратурата, Ревизоро заяви, че нищо не може да каже от името на прокуратурата.

Ревизоро запита реторично кой народен представител иска да отиде в някое министерство и на всеки три месеца да има прокуратура и проверки. "Никой не би искал, ама такова е министерството - единият ден е вода, на другия ден са язовири, на третия ден - почва, на другия ден е въздух, после пък са защитени зони, отпадъци. Мислите ли, че сега мафията ще спи и няма да се опита пак да прави акции, да работи и да се опитва да внася отпадъци", попита Ревизоро отново реторично.

Екологичният министър иска на всичко това да бъде сложено край и напомни, че ТЕЦ-ове престанали да горят отпадъци и престанали да получават боклуци. Той не може да каже и защо са претърсвали дома на заместник-министъра.

Жандармерия обсади и РИОСВ - Пловдив

Жандармерия обсади и РИОСВ - Пловдив

От инспекцията не знаели за какво е акцията

Запитан имало ли е натиск към МОСВ относно италианския боклук, Ревизоро отбеляза, че е говорил с премиера и главния прокурор, които му дали срок да се въведе контрол по границите. Той напомни, че вече били направени оперативни центрове, контролира се софийския завод какво изгарят, както и на къде, и на какво изпращат.

"Сега заради коронавируса може някои да се опита, та дори и да саботира, с един-два камиона боклуци да направи демонстрация, за да излезе, че нашите усилия са били напразни", смята Емил Димитров.

Всички проблеми били разисквани с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, защото каквото и да се случи, страда природата, сметищата и икономиката на страната.