На пристанището във Варна започна товаренето на последните 25 контейнера с незаконен италиански боклук, съобщава МОСВ.

Общо 127 контейнера се връщат на фирмата изпращач, след като Районната прокуратура в града провери товара и разпореди реекспорта му.

На 17 януари започна отварянето на контейнерите, пристигнали у нас между 21 октомври и 29 ноември миналата година, след като изпращачът "Дентиче Панталеоне" от италианския град Салерно ги е изпратил до софийската фирма "Блацион".

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Ревизоро затяга контрола на пристанищата, ще проверява всеки контейнер

Намираме отпадъци на най-различни места из страната

След като в 90-дневния срок получателите не потърсиха товара си, за да го освободят от митница или да го изпратят по друго направление, се стигна до отварянето на контейнерите, които според подадените документи са съдържали каучук и пластмаса.

На 17 януари обаче се оказа, че вътре има дърво, стъкло, текстил и други отпадъци, за които няма разрешение и които са внесени незаконно в страната. Цялата пратка беше блокирана.

За вноса на такива отпадъци се прилага процедура на предварителна писмена нотификация и съгласие между двете държави, каквато не е проведена. Това представлява грубо нарушение на Регламент (ЕО) №1013/2006 на Европейския парламент, който страните-членки на ЕС прилагат пряко и спазват изискванията, разписани в него относно превозите на отпадъци в рамките на общността, както и за вноса и износа на отпадъци от и към ЕС.

След установяване на незаконните превози министърът на околната среда и водите Емил Димитров сезира италианските компетентни органи и отправи искане за реекспорт на отпадъците. Последващите успешни процедури са нагледен пример за поддържане на добро сътрудничество и комуникация между компетентните органи на две държави, в случая България и Италия, по прилагане на Регламент (ЕО) №1013/2006 за превозите на отпадъци.

Със съвместните усилия на МОСВ, РИОСВ, Агенция "Митници", Прокуратурата, МВР, ДАНС и италианските органи бяха върнати обратно общо 147 незаконно транспортирани контейнера с отпадъци с общо тегло от 3 792,62 тона.

Министър Димитров изказва благодарности към българските и италианските органи, участвали в операциите.

Припомняме, за незаконен внос на отпадъци от Италия се заговори в началото на декември 2019 г, когато италианските власти заловиха незаконно натоварени във влак 815 тона боклуци, предназначени за България. Търговската стойност на боклука се изчисли на 130 хиляди евро. От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците и отрекоха при тях да е постъпвала официална информация по случая.

Връщаме на Италия още 74 контейнера с боклук

Връщаме на Италия още 74 контейнера с боклук

На пристанището във Варна остават още 25