Състав на Специализирания наказателен съд постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на четирима от задържаната престъпна група за купуване на гласове в община Несебър.

Така в ареста остават кметът на Несебър и кандидат за още един мандат Николай Димитров, както и кандидатите за общински съветници - Георги Георгиев, Петър Тодоров и Атанас Япаджиев.

Спецсъдът освободи петия - Константин Лефтеров, без да му вземе каквато и да било мярка за неотклонение.

Свидетели срещу кандидата в Несебър гласували преди за него без пари

Свидетели срещу кандидата в Несебър гласували преди за него без пари

Николай Димитров недоумява защо му е да купува гласове

Магистратите счетоха, че са събрани достатъчно доказателства, обвиняемите се познават помежду си, разговаряли са и със свидетеля Димитър Балинов.

Спецсъдът отхвърли твърденията на защитата за наличие на провокация към престъплението. Липсват данни, че Балинов се свързвал с обвиняемите. Самите обвиняеми потърсили и звънели на свидетеля.

Съдът счете, че четиримата обвиняеми няма как да се укрият, но могат да извършат друго престъпление.

Определението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок.

В съдебната зала защитата продължи да напада прокуратурата с аргумент, че налице има намеса на държавното обвинение в изборния процес. Адвокат Хаджигенов не е вярвал, че през кариерата му щял да отправи благодарности към прокуратурата, че събира неистински и неверни доказателства.

Хаджигенов сравни показанията на свидетеля Балинов с тези на Александър Ваклин, като и двамата отишли в контролните органи.

Твърденията за организирана престъпна група е интересен полет на фантазията на държавното обвинение според адвокат Хаджигенов.

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Арестите в Несебър няма да повлияят на изборния процес, успокоява Цацаров

Кметът на Несебър все пак ще участва в кметската надпревара

От своя страна обвиняемите заявиха, че нищо от повдигнатите обвинения не е вярно и ако бъдат избрани за кмет или общински съветници, щяло да стане заради качествата им, а не заради купени гласове.

След като стана ясно, че Специализираният наказателен съд остави четирима от обвиняемите в ареста, адвокат Хаджигенов коментира, че е било ясно решението, тъй като няма да ги пуснат точно преди изборите, когато става въпрос за политика.

Адвокат Татяна Дончева посочи, че в основата на схемата за купуване на гласове в община Несебър стои ПП "Море", създадена от Братя Диневи, представлявани от Чочо Александров. Според нея няма друг заинтересован от купуването на гласове в Несебър освен братята Диневи и ГЕРБ.

Според нея е нелепо да се твърди как хората, които са си кандидати сами по себе си, щели да вземат да купуват гласове за друг, за кмета на Несебър. Тя на свой ред сравни свидетеля на прокуратурата със свидетеля по делото КТБ Бисер Лазов. 

От държавното обвинение пък заявиха, че тепърва ще преценят дали да обжалват решението на съда за освобождаването на един от обвиняемите - Константин Лефтеров. Има достатъчно събрани доказателства и специални разузнавателни средства, увери прокурор Сийка Милева.

Припомняме, на 21 октомври стана ясно, че в Несебър се разследва схема за купуване на гласове. Ден по-късно ЦИК разреши петимата да бъдат арестувани. Главният прокурор Сотир Цацаров увери, че арестите няма да повлияят на изборите.

Вчера бе съобщено, че задържаните обещавали сладки длъжности на гласоподавалите си.

По-рано на днешното съдебно заседание пък стана ясно, че свидетели срещу обвиняемия кандидат-кмет за Несебър Николай Димитров в предишни години гласували за него, без да са получавали някакви облаги за това.

Кандидатите от Несебър обещавали сладки длъжности в общината

Кандидатите от Несебър обещавали сладки длъжности в общината

Държали да останат в местната власт на всяка цена