"Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев за строителството на зоокъта в Пловдив е внесено в Специализирания наказателен съд в София", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Няма ново или различно обвинение, то е същото, което е внесено в Софийския градски съд - СГС и върнато от магистратите заради процесуални нарушения в обвинителния акт, допълва Арнаудова.

"Прокурорите са отстранили посочените от съда нарушения, съобщи говорителят на главния прокурор. Делото е внесено в Специализирания съд заради законодателна промяна от ноември 2017 г., според която делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат от този съд", обясни говорителят на главния прокурор.

Припомняме, вместо обществената поръчка за изграждането на "Зоокът" - град Пловдив да се проведе чрез конкурс, процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03" ООД и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

След като не са били спазени изисквания към момента на сключването на договора за строителството на "Зоокът" - Пловдив с фирмата изпълнител - "Запрянови 03" ООД, се предполага, че Тотев е нарушил ЗОП с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 689 869.70 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Кметът на Пловдив Тотев обвинен от прокуратурата за строеж на зоокът

Кметът на Пловдив Тотев обвинен от прокуратурата за строеж на зоокът

В нарушение на Закона за обществените поръчки

"По делото все още не е насрочено първото, "разпоредително заседание", допълни днес Румяна Арнаудова и припомни, че по закон съдът има двумесечен срок да насрочи разпоредително заседание. Този срок тече от 30 януари, когато делото е внесено в Специализирания съд.

Припомняме, Димитър Кацарски е бил назначен от Тотев за Председател на комисия за провеждането на "Открита процедура" по реда на ЗОП за избор на изпълнител за извършване на строително - монтажните работи по обект "Зоокът - Пловдив". В качеството си на председател Кацарски в нарушение на ЗОП на 28 юли 2014 г. е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура - договаряне без обявление.

Припомняме, обвинението срещу кмета на район "Западен" при община Пловдив Димитър Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице, умишлено е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това. Установено е, че Колев е сключил договора без Район "Западен" да е страна по Договор за строителство, сключен между Възложителя - Община Пловдив и Изпълнителя - "Запрянови 03" ООД. Изяснено е и че Район "Западен" е Възложител и няма качеството на участник в процеса на строителството на "Зоокът" - Пловдив.

Прокуратурата предаде на съда кмета на Пловдив Иван Тотев
Обновена

Прокуратурата предаде на съда кмета на Пловдив Иван Тотев

И неговите съучастници - зам.-кметът Димитър Кацарски и кметът на район "Западен" Димитър Колев