Софийска градска прокуратура (СГП) е привлякла като обвиняем кметът на Пловдив Иван Тотев днес, съобщават от прокуратурата.

Обвинението е за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък. Престъплението е квалифицирано по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

Според обвинението в периода от 30 април до 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице - кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на "Зоокът" - гр. Пловдив.

Процедурата на обществената поръчва е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта.

След намеса на Цацаров в СГП разследват обществена поръчка за Зоокът-Пловдив

След намеса на Цацаров в СГП разследват обществена поръчка за Зоокът-Пловдив

Местен прокурор отказал да образува преписка и прекратил разследването

Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на "Зоокът" - Пловдив с изпълнителя - "Запрянови 03" ООД, посочват от прокуратурата.

Според обвинението Иван Тотев е сторил това с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

Разследването е започнало на 03.11.2016 г. от Окръжна прокуратура - Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15.11.2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото и е разпоредено СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на "Зоокът" - Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева.

Процесуално-следствените действия продължават, посочват от обвинението.