Прокурор от окръжна прокуратура в Пловдив е отказал да образува досъдебно производство на преписка за обществена поръчка за изграждане на Зоокът-Пловдив, съобщиха от прокуратурата.

В Окръжна прокуратура-Пловдив е образувана прокурорска преписка по материали от ТД "Национална сигурност" - Пловдив. В преписката е имало данни за евентуално извършено престъпление по служба от местни общинари при провеждането на обществена поръчка за "Реконструкция и модернизация на Зоокът гр. Пловдив".

С постановление от 29 юни 2016 г. прокурор от ОП - Пловдив е отказал да образува досъдебно производство и е прекратил преписката. Срещу това постановление била подадена жалба, но с постановление от 22 юли 2016 г. прокурор от АП - Пловдив го е потвърдил.

Месеци по-късно с постановление от 19 октомври 2016 г. на прокурор от Върховна касационна прокуратура е отменено постановлението на АП Пловдив. В постановлението си прокурорът от ВКП е изложил в резюме установената фактическа обстановка, като е извел правни изводи за наличие на достатъчно данни за започване на разследване.

Приел е, че при провеждането на обществените поръчки за реконструкция и модернизация на "Зоокът" - гр. Пловдив и при изпълнението на проекта длъжностни лица от община Пловдив са допуснали множество нарушения на предвидените в Закона за обществени поръчки (ЗОП) и Закона за устройство на територията (ЗУТ) правила.

С постановление на Окръжна прокуратура - Пловдив от 03 ноември 2016 г. е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от Община Пловдив за това, че през 2014 година не са изпълнили служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки.

Те са превишили правата си при провеждане на обществена поръчка за реконструкция и модернизация на "Зоокът" - гр. Пловдив, с цел да набавят за себе си облага. От това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

За да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването, с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването по това досъдебно производство да се проведе в район, различен от района на съда, компетентен да разгледа делото (в случая Окръжен съд гр. Пловдив).

Главният прокурор е възложил разследването, ръководството и надзора върху разследването да се осъществява от Софийска градска прокуратура. Иззета е цялата документация във връзка с проведената процедура по ЗОП с обект "Реконструкция и модернизация на "Зоокът" - гр. Пловдив". Разпитват се свидетели, уточниха от държавното обвинение.