Специализираният наказателен съд търси възможности да снеме показания от банкера Цветан Василев по мегаделото КТБ.

Магистратите ще изпратят запитване до българските и сръбските правосъдни органи, за да се установи дали съществува техническа възможност Василев да даде обяснения.

Делото за КТБ тръгва по същество

Делото за КТБ тръгва по същество

Защитата искаше да продължи четенето, за да се изяснят висящите казуси

Въпросът за осигуряване на възможност на Цветан Василев да дава обяснения беше поставен от адвоката му Константин Симеонов, пише БНР.

Прокуратурата е обяви против този въпрос, но съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности за осъществяването на такава връзка. По думите ѝ "никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение".

Възможностите са видеоконферентна връзка или разпит по делегация, но тепърва ще се изяснява възможни ли са и дали въобще сръбските власти, които от 4 години не се произнасят по искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран в България, ще се съгласят на какъвто и да дистанционен разпит, допълват от общественото радио.

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Адвокатът на Цветан Василев видя съгласуваност между прокуратурата и съда

Спецсъдът е създаден с определени цели, но те се изместиха с промяна на подсъдността

След като вчера мегаделото КТБ тръгна по същество, днес обяснение даде само един от останалите 17 подсъдими - бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който каза, че всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от Надзорния съвет на БНБ.

Делото продължава на 12 и 13 март с разпит на свидетели.

Цацаров изумен от процедурата на екстрадиция на Цветан Василев

Цацаров изумен от процедурата на екстрадиция на Цветан Василев

Според него Младен Маринов е отличен професионалист