Хванаха петима дрогирани шофьори при проверки на полицията в Бургас, съобщават от ОДМВР-Бургас.

Водачите са на възраст от 23 до 48 години. Двама от тях / на 23 и 48 години/ са шофирали след употреба на амфетамин, двама - на 33 и 35 години/ - след употреба на амфетамин и метамфетамин и един водач - 41 годишен бургазлия, шофирал л.а. "Рено Клио", с бургаска регистрация, след употреба на метадон.

В други два случая водачите на автомобили отказали да бъдат тествани за употреба на наркотици, като са санкционирани с глоба в размер на 2 000 лв. и отнемане на книжката за 2 години.

За седмицата служителите от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Бургас са провели специализирана полицейска операция по безопасност на движението, включваща няколко направления: спазване на изискванията за скоростен режим, съблюдаване на пътната маркировка от велосипедисти и пешеходци и отнемане предимството на пешеходци, пресичащи по пешеходни пътеки.

На територията на Бургас са констатирани 1 085 нарушения на скоростта. Четири случая са превишената скорост е над 50 км./ч. - водачите ще бъдат санкционирани с лишаване от правоуправление и парична глоба, следваща законовите указания за надвишената скорост. Неправоспособни водачи, установени от контролните органи са шест.

С глоба в размер на 30 лв. са санкционирани четирима велосипедисти, като две са основните нарушения, извършвани от тях: управление на велосипед без оборудване и преминаване през зони за пешеходци без велосипедиста да избутва велосипеда /най-вече ул. Александровска" и ул. "Богориди"/.

За непреминаване на указаните за целта места за седмицата в Бургас са санкционирани 18 пешеходци, а за преминаване на неразрешаващ / червен/ светофарен сигнал са санкционирани трима водачи.