Наказателното дело срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за ксенофобски изявления е спряно от днес заради кандидат президентския му имунитет.

Имунинетът обхваща срока на кандидат президентската кампания от един месец до изборите и се отнася само до наказателните дела, като не засяга гражданските, уточнява Дарик радио.

Срещу Волен Сидеров има още 8 граждански дела за ксенофобски изказвания, и за подстрекаване към етническа и сексуална дискриминация по Закона за защита срещу дискриминация от общо 68 обществени организации и 18 граждани.

Срещу Сидеров има и образувано едно дело, което се разследва от Националната следствена служба, след като Народното събрание сне имунитета му.

Той е обвинен за две престъпления по това дело заради инцидента на автомагистрала "Тракия" - склоняване към лъжесвидетелство и укриване на лице от правосъдието.

На 21 юли Софийският районен съд произнесе първата присъда по такова дело, като постанови Волен Сидеров да преустанови подбуждането към дискриминация, като спре да прави подобни изявления, и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни такива действия.