200 кг бебета змиорки от застрашен вид задържаха на Летище София, съобщиха от Агенция "Митници".

На 15 февруари митническите служители са спрели за проверка авиопратка за Малайзия с тегло 1010 кг. Тя съдържала 90 контейнера от стиропор с милиони екземпляри от застрашения вид, които били обявени като "шаран и толстолоб за зарибяване".

При проверката е било установено, че контейнерите всъщност съдържат 200 кг. млади змиорки с дължина 7 - 8 см. Експерти на РИОСВ-София са потвърдили, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид европейската змиорка (Anguilla Anguilla), защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Бебетата змиорки са били транспортирани спешно към Спасителния център на Аквариума във Варна в опит да бъдат спасени, тъй като при опита за износ са били опаковани в неблагоприятни условия.

Змиорките Anguilla Anguilla са с голяма търговска стойност, тъй като цената на малките змиорки на азиатските пазари достига до 2000 долара за килограм. По първоначални данни пратката е пристигнала от друга европейска държава и е била изпратена от фирма с разрешение за улов. Въпреки това контейнерите са били обявени с друг вид стока, което е митническо нарушение.

Случай със задържани змиорки от същия вид на Летище София имаше и в началото на 2015 г. Тогава митническите служители задържаха над 2 милиона екземпляра, пътуващи като чекиран багаж в осем контейнера от Мадрид за София.