Софийски апелативен съд пусна окончателно от ареста Пламен Трифонов, задържан за убийството на Яна Кръстева, като измени мярката му за неотклонение от най-тежката - „задържане под стража" в най-леката - „подписка". Съдът прецени, че няма никакво основание и доказателства, които да го свързват с престъплението.

Припомняме, тялото на убитата Яна беше открито в Борисовата градина на 10 юли, ден след фестивала Sofia Rocks, който събра хиляди хора. Убитото момиче беше намерено на метри от поста на охранителната фирма „Егида".

Пламен Трифонов беше задържан седмица след убийството. Престъплението предизвика гражданските протести, организирани в социалната мрежа.

За убийството беше задържан и втори заподозрян - 34-годишният Николай Русинов. След това обаче стана ясно, че на него няма да бъдат повдигнати обвинения.

Магистратите изтъкнаха, че единственото доказателство срещу Трифонов е биологичното сходство на космите, които са намерени по тялото на Яна Кръстева с неговите. Това сходство обаче не доказва пълно съвпадение на биологичния материал и по този начин обвиняемият остава свързан единствено с местопрестъплението, но не и с престъплението.

Съдът посочи, че действително Трифонов е обвинен в тежко умишлено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. Съдебният състав прие, че към момента са отпаднали предпоставките, които биха могли да наложат продължаващото му задържане в ареста.

За да се оправдае продължаващо задържане, би трябвало доказателствата, които са събрани до момента, да укрепват и надграждат обвинителната теза, а това не е така, мотивираха се съдиите.

Доказателствата, на базата на които се крепи обвинителната теза, са разпит на свидетелката Таня Иванова, показания на майката на обвиняемия и биологичната експертиза, доказваща сходство на космите.

До момента са извършени множество действия и при допълнителен разпит на Таня Иванова тя посочва, че не е виждала обвиняемия в района на Борисовата градина на 8-ми срещу 9-ти юли, когато е извършено зверското престъпление. Майката на Трифонов - Емилия Иванова, пък разказва, че е била непрекъснато с него и около 6 сутринта на

9-ти юли двамата отивали към апартамента на съпругата на Трифонов. Съдът посочи, че от огледа на трупа става ясно, че смъртта на Яна е настъпила в часовете от 00:00 ч. на 8-ми юли до 4 ч. сутринта на 9-ти.

Тези часове са от особена важност, подчертаха магистратите и изтъкнаха, че в това време свидетелят Николай Русинов е бил с жертвата Яна Кръстева. От неговите показания става ясно, че когато си е тръгнал от Борисовата градина, Яна е била жива и дишаща. Съдът изтъкна, че тези времеви показания създават алиби на обвиняемия Трифонов и съдебният състав прие, че той не е бил на мястото на престъплението в момента на убийството.  Назначената експертиза на ДНК-материал, която ще бъде извършена в австрийска лаборатория, ще отнеме минимум 3 месеца.

Според съда, аргументът, че предстои събирането на важни доказателства, не е достатъчен за продължително задържане на обвиняемия. В съдебна зала защитата на Трифонов представи документ, от който става ясно, че обвиняемият ще живее при баща си и там може да бъде намерен и призоваван.

Решението на съда за мярката за неотклонение е окончателно и не подлежи на обжалване.

След обявяването на решението на магистратите, майката на Трифонов - Емилия Иванова, която присъстваше в залата, се прекръсти и видимо беше развълнувана.

Самият Трифонов заяви пред съда, малко преди да чуе решението на магистратите, че съжалява за всички неприятности, които са се случили в нощта на убийството и допълни категорично, че в тази нощ не е бил в района на Борисовата градина.