Прокуратурата излезе с официална позиция относно изнесените в медиите твърдения за броя на разрешените от съд специални разузнавателни средства, прилагани спрямо съдии през последните години.

От държавното обвинение посочват, че главният прокурор Борислав Сарафов е изискал през месец март 2024 г. извършването на проверка на всички разрешени от съда специални разузнавателни средства, прилагани спрямо магистрати, по които заявител се явява прокуратурата. Проверката обхваща периода 2017-2023 г.

Данните от нея показват, че след разрешение на съдия специ ални разузнавателни средства са приложени спрямо 15 магистрати - 1 съдия, 3 следователи и 11 прокурори.

От прокуратурата подчертават, че не е искано разрешение за прилагане на способа, регламентиран в Закона за специалните разузнавателни средства - проникване, нито в съдебни кабинети, нито в съдебни зали и стаи за съвещание на съдебни състави.

Всяко от направените и разрешени от съдия искания за прилагане на СРС са за разкриване и доказване на следните престъпления от НК: чл. 282, ал.2 - престъпление по служба; чл. 302, т. 1-подкуп; чл. 304б -облагодетелстване; чл. 354а - притежание на наркотични вещества; чл. 282, ал. 2 - неизпълнение на служебните задължения с цел облагодетелстване, допълват от държавното обвинение.

Впечатление прави, че данните не обхващат 2024 г. и касаят единствено СРС-та прилагани спрямо магистрати, по които заявител се явява прокуратурата.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че главният прокурор е на работно посещение в Хага, Кралство Нидерландия, за участие в 18-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори и ръководителите на прокуратури на страните членки на Европейския съюз (ЕС). Форумът се провежда в централата на Евроджъст.

Фокусът на тазгодишната среща е поставен върху международното сътрудничество при прилагане на мерките за проследяване и конфискуване на имущество, придобито по престъпен начин. Обект на дискусии ще бъде функционирането и на общата инициатива на страните от ЕС по противодействие на организираната престъпност и възможността за трансфер на наказателни производства между страните членки.

Програмата на форума предвижда да се обсъдят и предизвикателствата пред борбата с престъпленията срещу интелектуалната собственост, извършвани в киберпространството, включително и чрез употребата на изкуствен интелект.

Съдия Цариградска: Издадени са над 150 разрешения за прилагане на СРС срещу магистрати

Съдия Цариградска: Издадени са над 150 разрешения за прилагане на СРС срещу магистрати

Съдийската независимост е необходима