Съдът прочете оправдателни присъди за бившия столичен кмет Стефан Софиянски и неговия заместник -кмет Венцислав Николов.

Делото за сградата на ул. „Гурко" 1 беше последното от поредицата дела, водени срещу Софиянски през последните 6 години.

„Станах единственият доказано некорумпиран политик" - коментира Стефан Софиянски видимо уморен, но доволен от изхода на делото.

Той допълни, че са изминали четири много тежки години от неговия живот, през които постоянно е бил призоваван на дела, но отказа да коментира кой има интерес да го обвини и дали това е бил ход за свалянето му от политическата сцена.

Съдията по делото за сградата на „Гурко" 1 Георги Колев обяви, че присъдата може да бъде обжалвана пред Върховния административен съд в 15-дневен срок.

Обжалване обаче няма да има, тъй като прокурорът Борис Балев заяви още преди прочитането на присъдата, че събраните доказателства не са достатъчни за поддържане на обвинението. Прокурор Балев представлява обвинението в процеса само през последните три заседания,

Припомняме, Стефан Софиянки и заместникът му Венцислав Николов още преди обявяването на присъдата заявиха, че няма доказателства срещу тях и не смятат, че са ощетили общината. По думите им те не са злоупотребили със служебните си задължения.

Припомняме, на 7 февруари делото за бизнес центъра "Гурко" 1 беше отложено, тъй като вещите лица, призови от прокуратурата, не се явиха.

Софиянски е обвинен, че не е изпълнил решението на Столичния общински съвет от 14 юли 1997 година, с което е одобрено внасянето на апортна вноска в бизнес центъра, заедно с правото на строеж и незавършеното строителство на въпросния обект.

От това за общината като акционер в бизнес центъра са настъпили значителни щети, оценени на повече от 1 милиард неденоминирани лева.

Нарушен е Законът за местното самоуправление и местната администрация и Наредбата за реда за придобиване, стопанисване, управление и разпореждане с общинско имущество, смятат от обвинението.

Софиянски е обвинен и в умишлена безстопанственост за сключването на сделка за покупко-продажба на пакет от акции на общината в бизнес центъра на занижена цена.