Стартира делото за взрива в завода "Миджур", който отне живота на 15 човека през есента на 2014 г., съобщи БТА.

Със стартът на делото е започнато в окръжния съд във Видин с изслушването на страните, но това се е случило на закрито заседание, защото така са поискали обвиняемите.

Обвиниха четирима за трагедията в завод Миджур, където изгоряха 15 души

Обвиниха четирима за трагедията в завод Миджур, където изгоряха 15 души

Материалите от разследването са общо 160 тома

Те се обявяват за невинни, което означава, че делото няма да се гледа по бързата процедура, а по общия ред и свидетелите от досъдебното производство ще се разпитват отново в съдебна зала. Следващото заседание е насрочено за 20 януари.

В залата се явиха всичките четирима обвиняеми - Палма Иванова, Валери Митков, Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова,както и техните адвокати.

В съда бяха и близки на загиналите, каза след заседанието окръжният съдия Владимир Стоянов.

Палма Иванова е инспектор по безопасността на труда. Валери Митков е собственик на завода. Неговият син е сред загиналите при експлозията.

Двамата са подсъдими за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.

Без шансове за оцелели във взривения „Миджур"

Без шансове за оцелели във взривения „Миджур"

Всички хора във взривената барутна фабрика "Миджур" са идентифицирани. Шансовете за откриване на оцелели са минимални, почти нулеви. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов. Установени са фрапантни нарушения. Сред тях са старо оборудване, което се е използвало, липсвал е втори изход за цеха, както и инструкция за безопасна дейност.

Престъпление по служба, според държавното обвинение, са извършили бившият началник на служба Контрол на общоопасните средства в МВР Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция "Международна контролирана търговия и сигурност" в икономическото министерство.

Според прокуратурата Иванова и Митков трябва да отговарят и за причинените от взрива средни телесни повреди на още двама служители в завода.

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

Инцидент с мина взриви барутната фабрика в с. Горни Лом

По неофициална информация, най-малко 15 работници са загинали. Тъй като районът е отцепен от МВР за 24 часа, е невъзможно да се получи официална информация колко точно служителите са се намирали в завода и какво се е случило с тях

Митков настоява, че трагедията не е станала поради човешка грешка, а заради саботаж.

Според обвинителите той е виновен за това, че при ремонт на завода не е подготвил разснарядяването на боеприпасите, което е най-рисковият етап от обезвреждането им.

По делото са събрани над 152 тома материали, направени са десетки експертизи и следствени експерименти.