Първият подсъдим по дело на Европейската прокуратурата в България е Главен експерт от фонд "Земеделие", хванат с подкуп миналия септември.

Днес в Специализирания наказателен съд (СпНС) се е провело разпоредителното заседание, съобщиха от екипа на Лаура Кьовеши.

При съвместна акция на МВР и пловдивската прокуратура беше задържан 36-годишен мъж на бензиностанция с 5000 лева в белязани банкноти.

Според държавното обвинение експертът е изнудвал земеделски производител от пловдивското село Строево, който кандидатствал по девет схеми за подпомагане от Държавен фонд "Земеделие".

Земеделецът трябвало да получи субсидии по програмата през декември 2020 година, но след като те не пристигнали потърсил помощ. Негов близък му съдействал като дал името и телефона на служителя от Фонд "Земеделие".

Обвиниха главен експерт във фонд „Земеделие“ за търговия с влияние

Обвиниха главен експерт във фонд „Земеделие“ за търговия с влияние

Той е шантажирал земеделски производител за пари

При провелата се между двамата среща експертът обяснил, че знае защо закъсняват плащанията и че ако иска да си получи по-бързо субсидиите, трябва да му плати 5000 лева.

Изискването било да плати по толкова за всяка от 9-те схеми, по които имал да получава субсидии. След като мъжът с инициали Т.Д. получил първите суми, земеделецът получил почти 600 000 лева по няколко схеми и мерки от програмата.

Когато експертът отново поискал 5000 лева, земеделският производител подал сигнал и това довело до ареста на държавния служител.