Стрелба с малокалибрено оръжие е открита по препълнен автобус в центъра на столицата, съобщава БНТ. Инцидентът е станал снощи малко след 20.00 часа на бул. "България".

Стрелбата се е разминала без пострадали, а само със счупени прозорци на превозното средство. Автобусът бил пълен с хора, връщащи се от работа. 

Неизвестни започнали да стрелят по автобуса малко след 20.20 часа. В автобус номер 76 проехтели три изстрела. Счупени са два прозореца.

Шофьорът Цветан Кръстев разказва, че потеглил от спирката на намиращия се в района техникум и веднага се престроил в лявата лента. В този момент чул как се чупи стъклото. Той обясни, че когато се чупят стъклата издават оглушителен звук. Кръстев веднага спрял автобуса и се огледал наляво, но нямало никой. Погледнал жената до стъклото дали е пострадала, но за щастие нямала наранявания.

Шофьорът твърди, че стрелците са били трима души. По думите му двама са били с по-голямо калибрена пушка, а третият с по-малка, защото на задното стъкло едната сачма е счупила стъклото, а втората е направила само дупка. Според шофьора стрелците са били в двора на техникума, защото ако са били на тротоара или на спирката, е щял да ги види.

Над два часа е продължил огледът на мястото от дознатели на МВР и Контрол по транспорта. Те снемали показания от очевидци.

Шефът на СДВР Младен Маринов съобщи, че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Той коментира, че стрелците не предполагат какви щети и наранявания могат да нанесат с действията си на пътниците в автобуса. Стрелбата дори можела да доведе до катастрофа. Маринов уточни, че днес предстои оглед и в училището за установяване на извършителите.

Той посочи, че това не е първият подобен случай. Има случаи, в които полицията успява да задържи извършителя.

Не се изключва вероятността изстрелите да са произведени от автомобил, допълни още шефът на столичната полиция.

От своя страна директорът на Столичния автотранспорт Слав Монов коментира, че има няколко случая със стрелба с въздушно оръжие по градския транспорт в столицата. Извършителите досега не били заловени.

Монов обясни, че при единия от случаите е стреляно по стъклото на шофьора, което е изключително опасно за гражданите в автобуса.

Снощният автобус е най-новият модел. Слав Монов коментира, че по този начин столичани няма да могат да се възползват от услугите на новите автобуси. От страната на шофьора има две счупени панорамни стъкла. Затова се предполага, че изстрелите са дошли от страната на училището.

Монов смята, че няма нужда от бронирани стъкла.

Той призова гражданите да не се забавляват по този начин с въздушна пушка или друго оръжие. Слав Монов апелира още да се използват специализираните стрелбища.