Петър Стоянов-Сумиста страда от агорафобия с паническо разстройство- страх от открити пространства. Това сочи заключението на последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Сумиста.

По време на днешното съдебно заседание, на което бе гледано искането за промяна на мярката за неотклонение на сочения за лидер на "Килърите", самият Стоянов не се яви, информира topnovini.bg.

„Агорафобията е страх от изпадане в ситуация, от която лекото и бързо бягство към безопасност е трудно или смущаващо неловко и се изпитва дискомфорт под формата на панически атаки", се посочва в заключението на медиците. Според тях ситуации, при които Сумиста изпитва дискомфорт и избягване включват посещение в киносалони, обществен транспорт и тълпи.

Според резултатите от експертизата, откакто е затворен в килията на ареста, всяка нощ по едно и също време - между 23.00 и 02.00 часа, получава кризи на повишена тревожност, придружени от задух, сърцебиене, изпотяване, причерняване пред очите.

Лекарите препоръчват Сумиста да бъде лекуван медикаментозно с "Ривотрил".

Според защитника на Стоянов - Найден Цолов обаче, това лечение не е достатъчно и клиентът му трябва да бъде подложен и на специална терапия. "Процедурата по излекуването му е много дълга и не би трябвало да включва само медикаменти", категоричен бе адвокатът.

В крайна сметка съдия Нели Батанова не уважи искането за по-лека мярка и потвърди ареста на Сумиста. Мотивите за решението й бяха, че според заключението на експертите, условията на следствения арест не крият риск за здравето и живота на Сумиста, ако се спазват предписанията на лекарите.

"Не сме очаквали да освободят Стоянов. Направихме искането, за да накараме прокуратурата да осигури нужното му лечение", заяви след края на заседанието Найден Цолов.

По думите му досега лекували Сумиста с огромни количества "Диазепам" и той започнал да изпитва страничните действия на медикамента - замъглено виждане, неясен говор, често уриниране, агресивност.

"Нашата единствена цел е Стоянов да бъде лекуван адекватно", каза още Найден Цолов.

Припомняме, Петър Стоянов-Сумиста е обвинен в съпричастност към убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Стоянов бе арестуван и през месец юли при проведената полицейска операция „Килърите". По-късно бе освободен от Софийски апелативен съд с „подписка".

Здравословното състояние на Сумиста е обект на множество коментари по време на съдебни заседания. На едно от тях защитата на Стоянов подчерта, че само за 12 дни Стоянов е викал 28 пъти Спешна помощ в Следствения арест в Шумен.