Методите на ортомолекулярната медицина, основани на лечението с молекули на естествени вещества, бяха представени на Летния медицински университет в Банско, който продължава от 5 до 9 юли.

В него участват над 350 общопрактикуващи лекари от цялата страна.

Това съобщи организаторът на медицинския форум д-р Емил Илиев, цитиран от  health.bg.   

„Една от целите на летния университет е да се помогне на лекарите да избегнат повтарящите се грешки в медицинската практика. Втората е да ги запознаем с най-новите методи на изследване и лечение. Третата - да представим опита на елитните ни болнични заведения." - заяви д-р Илиев.

Ортомолекулярната медицина, която става все по-популярна по света, е основана на използването на молекули от вещества, които присъстват в човешкия организъм - предимно витамини и минерали. С целенасочената  промяната на тяхната концентрация в човешкото тяло, могат да се лекуват тежки заболявания, както и да се съхрани здравето до преклонна възраст.   

У нас популярност придоби хомеопатията, основана на приложението на вещества с много ниска концентрация.

„Хомеопатията е само малка част от ортомолекулярната медицина. Хомеопатията борави с микродози, докато в ортомолекулярната медицина като цяло се прилагат и мегадози. За една клетка е необходима микродоза, за друга - мегадоза. Зависи от субстрата." - поясни д-р Илиев.

В рамките на летния университет общопрактикуващите лекари имат възможност да се запознаят и с изследванията на субстанциите, прилагани в ортомолекурялната медицина. Такива изследвания в пълния им обем у нас  се правят само в лабораторията на Александровската болница.  

Летният медицински университет се провежда за седма поредна година.