Свидетел срещу Златко-Баретата се отрече от показанията си срещу него. Това стана ясно в Специализирания наказателен съд, където във вторник тръгна делото срещу Златомир Иванов - Баретата за присвояване на лек автомобил и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици.

Пред Темида се изправи пострадалият Иван Колев. Именно той е собственик на въпросния „Мерцедес" Е500, който се твърди, че Баретата е присвоил. Според прокуратурата подсъдимият Златомир Иванов ударил Колев и му взел автомобила.

Изненадващо обаче свидетелят се отрече от тази версия. Той обясни поведението си с това, че е дал показанията под натиск на бившия бизнес партньор на Баретата - Росен Драгнев с прякор Капитана.

Драгнев е основен свидетел срещу Златко- Баретата. Преди време името на Драгнев бе завъртяно около атентата срещу Баретата, а свидетелят Колев посочи, че не знае къде е Драгнев, след като преди година изчезнал.

Златко-Баретата пристигна в Спецсъда във видимо добро настроение и със стабилна охрана от 16-ина души. На излизане от залата каза, че все още се тревожи за живота си.

Припомняме, в началото на 2013 година Златомир Иванов и негов гард бяха простреляни на влизане в Съдебната палата за поредно дело срещу Баретата в Апелативния съд.

Той бе улучен от четири куршума, изстреляни от сградата, намираща се срещу палатата. На стълбите пред палатата е имало негов охранител, който е отвърнал на стрелбата със 7-8 куршума към сградата, от която са стреляли, след което е прострелян и самият той.

На петима от членовете на групата - Ивайло Борисов, Златко Гочев, Стефан Грозданов, Петър Цветанов и Тодор Цветанов, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група (ОПГ).

Други четирима - Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Галин Лазаров и Добромир Добрев, освен за участие в престъпната група, са се сдобили и с обвинения за притежание и разпространение на наркотици. Добрев е обвинен и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Доказателствата сочат, че групата е действала от октомври 2011 г. на територията на Южното Черноморие, София и Казанлък. Златомир Иванов ръководил дейността й до 29 януари 2013 г., когато срещу него бе извършен неуспешен опит за убийство.
След покушението на Баретата, групата е продължила дейността си без формален ръководител до задържането на участниците.

Става ясно още, че Златомир Иванов е контактувал единствено с намиращите се под него в йерархията Ивайло Борисов и Златко Гочев.

Те двамата пък са организирали същинското разпространение на наркотици, набирали са дилъри и са събирали парите от продажбата. Разпространявали са се предимно кокаин, марихуана и амфетамин с високо качество, уточняват от спецпрокуратурата.