Собственикът на свинефермата в свищовското село Българско Сливово съди Българската агенция за безопасност на храните заради размера на изплатеното обезщетение, съобщава БНР.

Припомняме, свинекомплексът беше засегнат от африканска чума през август и трябваше да умъртви 18 500 прасета.

Според собственика Лефтер Лефтеров обаче компенсацията, която държавата му е изплатила, е с един милион лева по-малко. По тази причина е завел дело във Великотърновския административен съд срещу БАБХ.

2/3 от работниците в свинефермата в Свищовско вече са безработни

2/3 от работниците в свинефермата в Свищовско вече са безработни

Четвърти ден продължава евтаназирането на 17 500-те прасета в комплекса

Лефтеров е на мнение, че по-ниското обезщетение се дължи на неправилно изчисляване на щетите. Той обясни, че оценката не е била направена по пазарна методика, а в наредбата се посочва, че стопаните трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени.

На база на направени оценки на колеги и преизчисляване на нашите животни, които сме унищожили, разликата е някъде около един милион лева, пресмята Лефтеров.

Очаква се свинефермата в Българско Сливово да възстанови дейността си през пролетта догодина. Животни ще бъдат доставени от чужбина.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че над 9,5 млн. лева са раздадени на стопани за почистване и дезинфекция на задния двор. 

Над 9,5 млн. лева получиха свиневъдите за дезинфекция срещу африканската чума

Над 9,5 млн. лева получиха свиневъдите за дезинфекция срещу африканската чума

МЗХГ иска стопаните да имат отделно облекло и да дезинфекцират обувките си преди влизане