Макар и истерията около свинския грип да премина, измамници продължават да изкарват пари на гърба на доверчиви хора, съобщават от полицията.

Вчера например 37-годишна жена от Търговище получила обаждане по домашния си телефон от човек, представил се за лекар в местната болница.

Той обяснил на жената, че нейна близка е настанена в лечебното заведение със свински грип и за да бъде спасен животът й, е необходима ваксина от Франция, която тя трябва да плати.

Жертвата обяснила, че разполага с 400 лева, и въпреки че измамниците поискали първоначално по-голяма сума, се съгласили.

По-късно на адреса на жената пристигнал "човек от болницата" и взел сумата.

Само за вчерашния ден на служителите в РУМВР-Търговище са станали известни 5 такива опита за телефонни измами. За щастие останалите четири са били неуспешни.

Органите на реда настоятелно съветват гражданите да не се поддават на подобни обаждания, веднага да се свържат по телефона със своите близки и да подават сигнали тел. 166 или 112.

В идентична схема се забъркала и 84-годишна жителка на пловдивското с. Песнопой, която олекнала с 1700 лева, за да "спаси снаха си от свински грип".