Варненският окръжен съд остави в ареста Иван П.Иванов/38год./, Константин Н. Костов/37год./ и Камен К. Костов/48год./ от Варна. Тримата бяха задържани вчера при съвместна акция на варненската полиция и прокуратура с обвинение за участие в престъпна група за сводничество и проституция.

Те са работили под прикритието на дейността на клубове за масаж във Варна и на територията на курорта "Златни пясъци" и са склонявали момичета към проституция.

Варненска окръжна прокуратура посочва като ръководител и организатор на престъпната група Константин Костов. Той е сключвал договорите с момичетата, работили в клубовете от името на фирма "К + Я".

Константин Костов е работил в съдружие в Ясен Янев, екстрадиран преди по-малко от месец в Република Австрия с европейска заповед за задържане, където ще бъде съден за същите престъпления.

Другият от задържаните Иван Иванов е бил охрана в клуб "Криси", където зад прикритието на салон за масажи се предлагали сексуални услуги. Камен Костов е бил шофьор и охранител в клуб "Ели", който е предлагал същите услуги. Тримата мъже са набирали персонала, организирали са дейността на момичетата и са събирали оборота.

Взети са предвид многобройните доказателства, разпитите на свидетели, протоколи , които по безспорен начин доказват участието на мъжете в престъпната дейност, се казва в решението на Варненския съд.
Установено е, че спрямо момичета, които решавали да се откажат от проституирането било упражнявано насилие.

Тримата обвиняеми са осъждани и за други престъпления. Затова и съдът постанови най-тежката мярка на задържане „под стража", тъй като ако са на свобода, те могат да се укрият, да окажат въздействие върху важни свидетели или да извършат други престъпления.

Наказанието, което предвижда законът за участие в такава престъпна група, е от 3 до 10 години затвор и глоба до 3000 лв.
И тримата имат право да обжалват определенията на Варненския окръжен съд.