Безвъзвратно сме изхарчили една торба пари и резултат няма и няма да има.

Това заяви правосъдният министър Миглена Тачева в рамките на работна среща за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, организирана от институт „Отворено общество".

По този начин министър Тачева обясни каква е ситуацията около изграждането на правен портал.

По въпроса за информационните технологии на съдебната власт, Тачева е категорична, че те трябва да бъдат относими през европейския правен портал.
Пречка за изграждането на правен портал на министерство на правосъдието е това, че не са готови имотният, кадастралният и търговския регистри.

Тачева добави, че въпреки изхарчените пари за направата на правен портал на министерството, тя е спряла поръчката за планираните допълнителни разходи за него, тъй като се е оказало, че трябва да има 17 сървъра, които да бъдат в министерство на правосъдието, а един от тях заема половината зала.

Трябва да изпразним  министерството, за да сложим сървърите - заради това спрях поръчката, каза тя и поясни, че в Европа се работи в обратен порядък - ако имаме регистър, може да се прикачим към европейския портал.

По време на работната среща стана ясно, че вероятно ще се прави нов закон за МВР, заради предвиденото извеждане на Национална служба сигурност от МВР и вливането й в бъдещата Агенция за национална сигурност.

Това предполага промени в закона за МВР, които с изменения и допълнения не биха могли да се осъществят и вероятно ще се работи нов закон за МВР.

Това съобщи заместник министърът на МВР Румен Андреев по време на работна среща за напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, организирана от институт „Отворено общество".

Целта на срещата е анализ на изпълнението на плана за действие по показателите за напредък в областта на тези сфери.

Планът е оценен високо от държавите - членки на ЕС, изтъкна Андреев и се позова на тяхно становище, че планът е амбициозен и ако бъде изпълнен ще трябва да отпадне механизма за оценка и сътрудничество.

Правосъдният министър Миглена Тачева от своя страна изрази надежда на 17 -18 декември парламентът да гласува състава на Инспектората на Висшия съдебен съвет.
Тя каза, че според нея трябва да се подобри работата на Висшия съдебен съвет по отношение на публичността на заседанията.

Новият ВСС ще трябва да приеме нова медийна стратегия, смята Тачева. Тя подчерта, че съветът трябва да направи електронен регистър на дисциплинарните производства.